2021.04.17
Rudolf
Kezdőlap Belföld Milliókra büntethetik és örökre eltiltják azt az úszóedzőt, aki pénzért árulta Hosszú...

Milliókra büntethetik és örökre eltiltják azt az úszóedzőt, aki pénzért árulta Hosszú Katinka edzésterveit

Elégtételt akar Hosszú Katinka! Ahogy arról a Blikk elsőként beszámolt, a háromszoros olimpiai bajnok úszót egy külföldön és idehaza is ismert, honi szakember károsította meg, miután Németországban árulta, majd el is adta a sportoló által összeállított edzéstervet.

A döbbenetes ügy részletei meglehetősen homályosak, de most a Blikk megtudta: az eljárást maga a sportolónő is támogatja.

Napok óta találgatják úszóberkekben, hogy történhet ilyesmi. Mint azt a Blikk megírta, a meg nem nevezett szakember busás összeget, 50 ezer eurót (18 millió forintot) kapott az értékesítéséért. Hosszú még a volt férje, az amerikai Shane Tusup segítségével lett világsztár, s szerzett a 2016-os riói játékokon három aranyérmet, de a felkészülést az egyedi módszereivel továbbfejlesztette. Az elmúlt években kilenc világbajnoki és tizennégy Eb-elsőséget aratott, az ismeretlen elkövető az ő szellemi termékét tette árucikké.

Wladár Sándort, a Magyar Úszószövetség (MÚSZ) elnökét telefonon értesítette Hosszú az ügyről.

– Katinka elmondta, mélységesen felháborították a történtek, s kérte a szövetség segítségét az ügy tisztázásában – közölte a MÚSZ elnöke lapunknak. – Elmondtam neki, mindent megteszünk, hogy rátaláljunk a tettesre. Fegyelmi eljárást indítottunk, s ha kiderül, ki az elkövető, élete végéig szóló eltiltásra számíthat, míg a bajnoknő több millió forintos kártérítést is követelhet tőle. Elfogadhatatlan és megdöbbentő, ami történt.

Hosszú felkészülését több szakember irányította az elmúlt években. Volt edző-férje, Tusup nem kívánt reagálni a történtekre, ahogyan a sportolót jelenleg segítő Nagy József sem. Petrov Árpád (37) viszont igen: ő 2018 nyara és 2019 novembere között volt az úszónő trénere, ugyanakkor nem hisz abban, hogy valaki értékesítette volna a sportoló edzéstervét, pláne nem 18 milliós összegért.

– Nem tudom elképzelni, hogy valaki ezt tette volna. Nincs úszó, aki ennyit fizetne egy felkészülési programért, amely egyébként személyre szabott, és önmagában mások számára használhatatlan. Az úszásban egyébként sem szokás kész edzéstervekkel kereskedni – magyarázta a tréner, aki a 24.hu-nak elmondta, úgy véli, Katinka lett volna az első, aki lecsap egy ilyen üzletre.

Indirekt/Blikk