2021.10.21
Orsolya
Kezdőlap Belföld Mégsem Enyedi Ildikó filmje nyerte Cannes-ban az Aranypálmát

Mégsem Enyedi Ildikó filmje nyerte Cannes-ban az Aranypálmát

Hiába tartották a francia kritikusok esélyesnek Enyedi Ildikó filmjét, a Füst Milán regényéből készült nemzetközi gyártású mozit, A feleségem történetét, végül a bizakodásokat nem váltotta díjra. Julia Ducournau filmje, a Titán a győztes.

37 éves francia rendezőnő, Julia Ducournau nyerte a 74. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál legnagyobb díját, az Aranypálmát Titán című pszichológiai thrilleréért. A sajtótájékoztatón az újságírók és a szakma is rendkívül díjazták, hogy női rendező nyerte a díjat, ugyanakkor az egyik zsűritag kiemelte, a Titán esetében ez egyáltalán nem volt szempont, még csak fel sem vetődött a zsűritagok közötti beszélgetésekben. Persze ők is örülnek, hogy a győztes nő.

A zsűrinek sok film tetszett, sokan sokféle véleményt képviseltek, ez azonban egyértelműen mindenki tetszését megnyerte, a benne rejlő politikai gesztus és az ehhez kapcsolódó radikális forma miatt. Az újságírók leginkább azt firtatták, miként tudott a zsűri 24 filmet látva konszenzusra jutni, amire Spike Lee, a zsűri történetében első fekete zsűrielnök azt mondta, egyrészt rengeteget beszélgettek, másrészt nem volt könnyű naponta négy, összesen 24 filmet megnézni. De szenvedélyesen szeretik a mozit, és örülnek, hogy ilyen fontos feladatot tölthetnek be, főleg a Covid után. 

Nem jött be a francia kritikusok és a vezető francia lapok, köztük a L`Humanité, a Le Monde és a Le Figaro értékelése és latolgatása: a legrangosabb filmes mustra, a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál nem Enyedi Ildikó filmjét díjazta a fesztivál legnagyobb díjával, az Aranypálmával, és a Nagydíjat, illetve a Zsűri díját sem kapta meg, annak dacára, hogy a hattagú zsűriben négy volt a francia. 

Nemcsak a francia sajtó reagált a film bemutatója után ilyen pozitívan, a közönség is hosszan tartó, álló tapssal jutalmazta az 1920-as évek Európájába röpítő hosszú, háromórás mozit, melynek női főszereplőjét, Lizzie-t a franciák sztárja, a 36 éves Léa Seydoux, a tengereken hajózó Störr kapitányt pedig a kiváló holland színész, Gijs Naber alakítja.

Tavaly a pandémia miatt a fesztivál elmaradt, ezért a mostani seregszemle gyakorlatilag két év filmes termését díjazza. Legutóbb, 2019-ben a dél-koreai rendező, Pong Dzsunho Élősködők című vígjáték-thrillere hozta el az Aranypálmát, mely később az Oscart is elnyerte.

Indirekt/index.hu