2021.09.18
Diána
Kezdőlap Belföld Megmenekülnek a magyar devizahitelesek: példaértékű ítélet született

Megmenekülnek a magyar devizahitelesek: példaértékű ítélet született

Nyertek a horvát devizahitelesek, a javukra döntött az alkotmánybíróság.

Dr. Czirmes György jogász szerint azt mondta ki a bíróság, hogy a hitelfelvételkor érvényes árfolyamon kell elszámolni, vagyis, ha az árfolyam bármilyen irányban eltér, az a pénzintézetek kockázata. Így hiába gyengült a horvát fizetőeszköz a svájci frankhoz képest, a törlesztőrészletek nem emelkedhettek volna a határozat szerint. A bíróság egyedi döntést hozott, azaz minden horvát érintettnek külön kell perelnie, hogy ezt érvényesíthesse.

A szakember szerint azt mondta ki a bíróság, hogy a hitelfelvételkor érvényes árfolyamon kell elszámolni, vagyis, ha az árfolyam bármilyen irányban eltér, az a pénzintézetek kockázata. Így hiába gyengült a horvát fizetőeszköz a svájci frankhoz képest, a törlesztőrészletek nem emelkedhettek volna a határozat szerint. A bíróság egyedi döntést hozott, azaz minden horvát érintettnek külön kell perelnie, hogy ezt érvényesíthesse.

A múlt év nyarán született egy kúriai állásfoglalás, ami azt mondta ki, hogy a bankok a laikus adóssal húsz százalékos árfolyamkülönbségig számolhatnak el, mert ez még benne van az elfogadható kockázatviselésben. Ez azt jelenti, hogyha valaki 150 forintos svájcifrank-árfolyamon veszi fel a hitelt, azzal 180 forintos árfolyamig lehet elszámolni, miközben az elszámolási árfolyamot évekkel ezelőtt 265 forintnál rögzítették. Ennek a szabálynak előfeltétele, hogy a szerződés egy része legyen semmis, de ez az esetek többségénél nem lehet akadály, mivel a tájékoztatás nem volt tisztességes – magyarázta a Blikknek a jogász, aki szerint több százezer embert érinthet, beleszámítva azokat is, akiknek felmondták szerződésüket, mert nem tudtak teljesíteni.