2022.08.18
Ilona
Kezdőlap Belföld Megdöbbentő részletek az aszódi kettős gyilkosságról

Megdöbbentő részletek az aszódi kettős gyilkosságról

Az eset során intézkedő rendőrök különböző súlyú fenyítéseket kaptak.

Öt Heves megyei rendőrt fenyítettek meg az aszódi családi tragédia nyomán elrendelt tényfeltáró vizsgálat eredményeként. Az indok: az intézkedések során súlyos szakmai hibákat vétettek.

A rendőri fellépésben a Pest megyeiek nem hibáztak, ám a hevesiek, vélhetően gyöngyösi rendőrök, többször is – értesült a vizsgálat megállapításairól a Magyar Nemzet. Az ORFK nem cáfolta azt a lapértesülést sem, hogy az eset során intézkedő rendőrök különböző súlyú fenyítéseket kaptak.

Mint a Blikk is megírta, L. Tamás brutálisan lemészárolta a Pest megyei Aszódon lévő otthonában 14 és 16 éves lányát, majd Adácsig autózott, ahol vonat elé ugrott. Az öngyilkosságot túlélte, azóta letartóztatták, és jelenleg az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben vizsgálják az elmeállapotát.

A rendőrségi vizsgálat rögzítette, hogy a két leánygyereket a gyilkos apa nem vitte haza a láthatás végén a Heves megyei Vámosgyörkre, igy az anya rögvest a rendőrséghez fordult. Bejelentésében azt is elmondta, hogy a volt férj egy évvel korábban már életveszélyesen megfenyegette az egész családot, amit akkor be is jelentett a rendőrségen és a gyámügyön.

A Vámosgyörkön dolgozó egyetlen körzeti megbízott ugyan rögzítette az édesanya bejelentését a lányok eltűnéséről, ám egy körzeti megbízott közvetlenül nem intézkedhet egy másik, esetünkben Pest megyei településen. Ehelyett – betartva a szolgálati utat – a Gyöngyös Városi Rendőr-kapitányságot kellett értesítenie.

Ezt követően a gyöngyösiek keresték meg a Gödöllői Rendőr-kapitányságot, ahova az aszódi rendőrs tartozik, kérve, keressék fel L. Tamás aszódi lakhelyét, hogy ott vannak-e a gyerekek, avagy sem. Lapértesülés szerint a gyöngyösi megkeresésben nem szerepelt az az információ, hogy L. Tamás korábban életveszélyesen megfenyegette a családját. Így hát az aszódi rendőrőrsről kiment egy járőr, becsengetett, de mivel nem nyitott ajtót senki, és nem is tapasztaltak olyan körülményt, ami miatt jogszerűen fel tudták volna nyittatni lakatossal a bejárati ajtót, nem tettek mást.

Bár a késlekedés nem volt befolyással a gyerekek halálára – állapította meg a kiszivárgott jelentés –, a parancsnokok öt Heves megyei rendőrrel szemben indítottak fegyelmi eljárásokat, amelyekben különböző mértékű fenyítéseket szabtak ki.