KezdőlapBelföldMagyarországon is ijesztő forgószél söpört végig

Magyarországon is ijesztő forgószél söpört végig

Nem minden tornádó, ami annak látszik, de ez a kavargó tölcsér Abasár mellett tényleg kísértetiesen hasonlít egy tornádóra.

Az Időkép által közreadott fotót alaposabban megnézve azonban feltűnik, hogy az ég tiszta, sehol egy viharfelhő. Miközben a tornádó egyik feltétele egy szupercella.

Porördögnek vagy boszorkánytölcsérnek nevezik lencsevégre kapott természeti jelenséget. Hasonlóan működik, mint a tornádó, csak nagyságrendekkel kisebb az ereje. Bár több száz méter magasra is felnyúlhat, mégis legfeljebb a könnyebb tárgyakat mozdíthatja meg, és tíz percen belül feloszlik.

– Nem más ez, mint örvénylő levegő. Azért forog így, mert a magasban, az összeáramlási zónában ellentétes irányú széllel találkozik. Azért látjuk, mert a légmozgás felkapja a port a talajról. Ha víz fölött jön létre a jelenség, víztölcsér keletkezik – magyarázta Pártai Lucia, az eumet.hu vezető meteorológusa.

A hétvégi enyülés után újra melegedés kezdődik, így bárhol lehet esély porördög kialakulására. Olyan hőség talán nem lesz, mint az elmúlt héten volt, de kedden és szerdán 34 fokot is mérhetünk sokfelé. Majd a hét második felében újra egy hidegfront kis enyhülést hoz, azután újra melegedés jöhet – elemezte a légköri adatokat Pártai Lucia a Blikk olvasóinak.

Indirekt/Blikk