2023.09.26
Jusztina
Kezdőlap Belföld Magyarországon egyelőre nem lehet másfajta oltást kérni másodiknak, ha az első AstraZeneca...

Magyarországon egyelőre nem lehet másfajta oltást kérni másodiknak, ha az első AstraZeneca volt

Azoknak is kötelező elfogadni a második dózisra felajánlott vakcina típusát, akik elsőre AstraZeneca oltás kaptak – jelezte a Blikknek a Koronavírus Sajtóközpont. Több külföldi országban biztonsági okból inkább más vakcinát adnak nekik.

Nem kapják meg a második dózis AstraZenecát a 60 év alattiak Németországban, helyette vagy a Moderna, vagy a Pfizer vakcinával fogják másodjára beoltani őket – döntötték el a német egészségügyi hatóságok. Azért határoztak így, mert ezt a korcsoportot fenyegeti leginkább az AstraZeneca kapcsán felmerült ritka, ám súlyos mellékhatás, az agyi vérrögképződés kialakulása.

Nem Németország az egyetlen, ahol a különböző típusú vakcinák keverésével akarják minimalizálni az AstraZeneca esetleges mellékhatásait. Az Oxfordi Egyetemen február óta folyik egy kutatás, amely az AstraZeneca és a Pfizer vakcinák felcserélhetőségét vizsgálja. A kísérlet vezetői ma bejelentették, hogy kiterjesztik a vizsgálatot a Moderna és a Novavax oltóanyagaira is.

– Mindkét kutatás célja, hogy megvizsgáljuk, lehet-e rugalmasan alkalmazni a különböző vakcinákat, azaz más-más vakcinát beadni az első, illetve a második oltás alkalmával – mondta a Guardiannak a kísérlet vezetője, Matthew Snape professzor. Mint mondta, ez már csak azért is jó lenne, mert nem okozna fennakadást az oltakozásban, ha egyik vagy másik vakcinából hiány lépne el.

– A sikerhez ki kell mutatnunk, hogy kevert vakcinákkal is el lehet érni ugyanazt az immunreakciót anélkül, hogy különösebb extra mellékhatások jelentkeznének – tette hozzá.

A német hatóságoknak nincsenek ez ügyben kétségei. A német tartományi egészségügyi miniszterek találkozóján az a döntés született, hogy minden 60 év alatti, AstraZenecával beoltott embernek a második körben Pfizert vagy Modernát ajánlanak fel. Németország (sok más országhoz hasonlóan) két héttel ezelőtt felfüggesztette az AstraZeneca használatát hatvan év alatt az agyi vérrögképződéssel kapcsolatos riadalom miatt.

– A megoldás, hogy Pfizer vagy Moderna legyen a második dózis, megfelelő védettséget ad majd az embereknek – mondta Klaus Holetschel bajor egészségügyi miniszter a DPA hírügynökségnek.

A Blikk által megkérdezett magyar oltási szakember azt mondta: az oltáskombinációkkal kapcsolatos klinikai vizsgálatok még folyamatban vannak, így szerinte erről tudományosan megalapozott információk még nem nagyon állnak rendelkezésre.

– Ameddig erre nincsenek megnyugtató adatok, addig nem tartom valószínűnek azt, hogy egy páciens kérheti majd, hogy a második oltás eltérjen az elsőtől – mondta dr. Balázs Anna, a Déli Klinika orvos igazgatója.

A Blikk megkérdezte az Operatív Törzset, hogy más országokhoz hasonlóan fontolgatják-e, hogy az oxfordi vakcinával beoltottaknak a második körben egyéb vakcinát ajánljanak fel. Érdeklődtünk afelől is, hogy a magyar állampolgárok – akik az első oltás előtt nyilatkozhattak arról, hogy elfogadják-e a felajánlott vakcinát – kötelesek-e elfogadni a második dózis AstraZenecát, ha esetleg a mellékhatásokról érkező hírek miatt elbizonytalanodnak. Ha pedig nem kötelesek elfogadni, akkor azt mikor és hol kell jelezni?

Sajnos nem állítható, hogy a magyar hatóságtól kapott válasz minden részletre kiterjedt volna, de a lényeg minden jel szerint az, hogy nem választhatjuk meg a második vakcina típusát akkor sem, ha elsőre AstraZeneca oltást kaptunk.

– Az AstraZeneca minden vizsgálat szerint jó és hatásos oltóanyag. Angliában 18 millió embert oltottak már be vele problémák nélkül – áll a Koronavírus Sajtóközponttól kapott emailben.

A brit Guardian adatai szerint az európai hatóságok április 4-ig 222 vérrögképződéses esetről szereztek tudomást, ami március 22-ig 18 halálesetet eredményezett. Ezzel szemben Európában eddig már 34 millió AstraZeneca vakcinát adtak be, tehát a mellékhatás – ha van is bizonyítható kapcsolat – igen ritka az Európai Gyógyszerügynökség szerint is.

Indirekt/Blikk