2022.12.03
Ferenc, Olívia
Kezdőlap Belföld Kézbe az esernyőket: ma szinte egész nap szakadni fog az eső

Kézbe az esernyőket: ma szinte egész nap szakadni fog az eső

Folytatódik a szeles, őszi idő 14-20 fok közötti csúcshőmérsékletekkel, és az esőt sem ússzuk meg. Több helyen ma is leszakadhat az ég!

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a mai délelőtt előbb a Dunántúlon, majd délután a középső országrészben is vékonyabbá, szakadozottabbá válik a felhőzet, s az északnyugati megyékben akár több órára is kisüthet a nap.

A csapadékzóna súlypontja a nap folyamán kelet felé helyeződik át, majd délután az északkeleti, keleti megyékben is megszűnik az eső, zápor, zivatar. Ugyanakkor estétől az Alföld déli, délkeleti, valamint a Dunántúl nyugati, délnyugati részei fölé is besodródhatnak záporos, zivataros csapadékgócok. A Dunántúlon az északnyugatira, nyugatira forduló szelet, míg a Dél-Alföldön a délnyugati légmozgást napközben időnként élénk széllökések kísérhetik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 14-20 fok között várható. Késő estére 10-15 fok közé hűl le a levegő.

Reggel, délelőtt egy többé-kevésbé összefüggő csapadékzóna halad kelet, északkelet felé: útját az eső, zápor mellett helyenként kísérheti zivatar. Ennek elvonulását követően egy átmeneti csapadékszünet következik, majd a késő délutáni, esti órákban újabb hullám érheti el a déli, délkeleti tájakat. Ekkor elsősorban ott lehetnek zivatarok, de néhány konvektív góc a nyugati, délnyugati megyék fölé is besodródhat. Az erősebb zivatarcellákat elsősorban intenzív csapadék (helyenként rövid idő alatt >10-20 mm) kísérheti, de kisebb eséllyel átmeneti erős, viharos széllökés (~ 50-70 km/h), illetve jégeső (< 1-2 cm) kis előfordulhat.