2024.02.23
Alfréd
Kezdőlap Belföld Lefoglalták Völner Pál fiának luxusautóit is

Lefoglalták Völner Pál fiának luxusautóit is

Luxusterepjárót, sportautót, ingatlanokat, készpénzt és bankszámlákat is lefoglalt a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Vagyon-visszaszerzési Hivatala a korrucióval vádolt Völner Pál családjától. Kiderült az is, hogy Schadl György, a végrehajtói kar elnöke és Völner hogyan manipulálta a végrehajtói kinevezéseket, amihez tisztviselők közreműködésére is szükség volt.

Az ügy vádirata szerint az ügyészség vagyonelkobzást kért Völner Pálnak a hozzátartozóinál zárolt vagyonára is. A hatóságok például egy 320 lóerős, tűzpiros Porsche Cayman S sportautót is lefoglaltak Völner Pál fiától. Az autó alapára nagyjából 30 millió forint.

Ahogy korábban a Blikk is megírta, bankszámlákat, részvényeket, ingatlanokat, autókat és céges üzletrészeket is zár alá helyeztek a volt államtitkár családtagjainál, most pedig nyilvánosságra került a vagyonelkobzással érintett dolgok pontos listája is.

A legalább 83 millió forint kenőpénz átvételével gyanúsított Völner Pál utolsó vagyonnyilatkozatai alapján szerény vagyoni helyzettel rendelkezik. 2020. januárjában egy nyergesújfalui családi ház felével, másfél millió forintnyi részvénnyel, 15,2 millió forint megtakarítással rendelkezett, valamint a tulajdonában volt saját, bevételt számára nem termelő ügyvédi irodája is. A fideszes politikusnak gépjárműje nem volt, mint ahogy egyéb értékes ingósága sem. Szembetűnő, hogy ehhez képest Völner családtagjainál milyen értékes vagyontárgyakat találtak a hatóságok.

Az eljárás részeként zár alá vették Völner Pál két bankszámláját az azokon lévő, nagyjából 7,5 millió forinttal.

Lefoglalták a volt államtitkár feleségének

három bankszámláját több mint 8,5 millió forinttal,
hibrid hajtású Lexus RX450H típusú terepjáróját,
egy, a résztulajdonában álló budapesti, VI. kerületi lakást, valamint egy nyergesújfalui ingatlant is.

Völner Pál fiánál lefoglalták

a fentebb említett Porschét, emellett egy másik autót is, egy szintén piros, négykerék-meghajtású Mini Cooper Countryman All4-t,
ötmillió forint készpénzt,
3,3 millió forintot a banszámlájáról,
egy VII. kerületi lakást és a hozzá tartozó tárolókat is,
Győrság községben két ingatlanát,
valamint cégének üzletrészét is.

A volt államtitkár egyik lányának vagyonát, bankszámláját is zárolták a rajta lévő csaknem 34 millió forinttal, a másik lányától pedig lefoglalták negy gazdasági társaságban lévő üzletrészét.

Völner Pál korábban a 24.hu-nak a családi vagyonzárolásokkal kapcsolatban így nyilatkozott: „Történelemkönyvekben fordul elő, hogy családtagokat büntettek meg ítélet nélkül”. Szavaival akkor megerősítette, hogy családjának minden vagyona igazolt, legális jövedelemből származik, emiatt a vagyonzárral sújtott családtagjai jogorvoslatot kértek, ahogyan ő is. Szerinte ugyanis olyan vagyonelemekről is szó van, amelyek jóval a gyanúsításban szereplő elkövetési időszak előtt kerültek a tulajdonukba.

Egyelőre úgy tűnik, a politikus családtagjait sújtó vagyonzár nem csupán ideiglenes intézkedés lehet, ugyanis az ügyészség indítványozta, hogy a bíróság minden lefoglalt vagyonelemmel kapcsolatban rendeljen el vagyonelkobzást, ami egyúttal azt jelentené, hogy Völner Pál családja nemcsak ideiglenesen, de végérvényesen is elbukhatja a vagyonát.

Mint ismert, a volt fideszes politikusnak és 21 társának – köztük Schadl Györgynek, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökének – azért kell a bíróság előtt felelnie, mert kiderült, hogy a végrehajtói kar elnöke 2018 májusát megelőzően korrupciós kapcsolatot alakított ki Völner Pállal. Schadl jogtalan előnyként rendszeresen pénzt – 2021 júliusáig összesen legalább 83 millió forintot – adott át Völner Pálnak, aki ezért az államtitkári és miniszterhelyettesi pozíciójából eredő befolyását Schadl érdekeinek megfelelően gyakorolta.

Az ügyészség szerint Schadl hét társával előzetesen megállapodott abban, miszerint eléri, hogy azok önálló bírósági végrehajtói kinevezést kapjanak, amiért cserébe a végrehajtói irodájuk működéséből őket illető osztalékot részben vagy egészében visszakéri tőlük. A vádiratban foglaltak alapján Schadl 924 milliós illegális jövedelemre tett szert. A vád szerint a végrehajtói kinevezéseket Völner segítségével érte el. A Schadl által favorizált személyek először magas pontszámot kaptak a végrehajtói pályázatokon. Ebben az ügyészség szerint a végrehajtói kar akkori hivatalvezetője segített; a vádirat szerint ő adott magas pontszámot Schadl kérésére a kiválasztott pályázóknak, majd felterjesztette őket az Igazságügyi Minisztériumhoz.

A tárcánál a pályázatok értékelését és a döntés előkészítését az igazságügyi kapcsolatokért felelős államtitkárság Igazságügyi Felügyeleti Főosztály beosztottjai és vezetői végezték el. Bővebben a Schadl György elleni korrupciós vádakról itt olvashat.