2022.10.04
Ferenc
Kezdőlap Belföld Lassan jön az enyhülés: brutális hideg marad januárban

Lassan jön az enyhülés: brutális hideg marad januárban

Ma még dermesztő fagyokkal indult a reggel, a derült, szélcsendes, hófödte tájakon -15 foknál is hidegebb van.

Kedden a déli országrészben délelőtt még többnyire napos idő várható, de fokozatosan ott is megnövekszik a rétegfelhőzet. A felhőzet némileg szakadozott lesz, így rövidebb napos időszakok északon is lehetnek. Délután főleg az északkeleti határ mentén fordulhat elő gyenge havazás. A nyugati szél a főváros térségében megélénkülhet, másutt gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás. A csúcshőmérséklet általában 0-5 fok között várható, de az északkeleti harmadban fagypont alatt maradhat a hőmérséklet. Késő este +1 és -7 fok között alakul a hőmérséklet.

Kedd este többnyire közepesen vagy erősen felhős lesz az ég, főleg északkeleten lehet még eleinte gyenge havazás. A légmozgás többnyire gyenge vagy mérsékelt lesz. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -5 és +1 fok között alakul, de az átmenetileg derült részeken -10 fok közelében is lehet.

Szerdán szakadozott felhőzet lesz felettünk, így többnyire közepesen vagy erősen felhős lesz az égbolt. A Dunántúlon előfordulhatnak kevésbé felhős időszakok, míg keleten egyes körzetekben tartósabban megmaradhat a zúzmarás köd, így arrafelé párás, borult területek is lehetnek. Elsősorban a Dunától keletre fordulhat elő hószállingózás, kisebb havazás, napközben esetleg szitálás, eső is. Az északkeleti országrészben végig gyenge marad a légmozgás, míg másutt az északnyugati szelet időnként élénk, egy-egy helyen erős lökések is kísérhetik. A csúcsértékek többnyire 2-7 fok között valószínűek, de a tartósan ködös, rétegfelhős keleti tájakon fagypont körüli maximumok is lehetnek. Szerdán a sűrű, tartós köd miatt öt megyére (Nógrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Békés) elsőfokú, sárga figyelmeztetés van érvényben.

Csütörtökön északnyugat felől megnövekszik, megvastagszik a magas-, illetve középszintű felhőzet, így általában felhős idő várható, de lehetnek elvékonyodások, néhány órára a nap is kisüthet. Este egy hidegfront hatására átmenetileg beborul az ég. A kevésbé felhős tájakon hajnalra zúzmarás köd képződhet. Eleinte északkeleten még előfordulhat kisebb havazás, hószállingózás, majd estétől főként északon, északkeleten lehet számítani kis mennyiségű vegyes halmazállapotú csapadékra. A nyugati, délnyugati szél időnként megélénkül, néhol meg is erősödik. A hőmérséklet hajnalban általában -6 és +1 fok között várható, de a kevésbé felhős, szélcsendes, havas vidékeken ennél hidegebb is lehet. A csúcsérték 0-9 fok között valószínű, északkeleten lesz hidegebb, délnyugaton enyhébb az idő.

Pénteken a hidegfronti felhőzet kivonul az országból, észak felől felszakadozik a felhőzet, amelyet követően gomolyfelhős, napos idő várható felhőátvonulásokkal. Helyenként még előfordulhat kisebb vegyes halmazállapotú csapadék. A nyugati, északnyugati szél nagy területen megerősödik, néhol viharos lökések is lehetnek. A hőmérséklet hajnalban -5 és +3, délután 3-8 fok között valószínű.

(met.hu)