2023.03.25
Irén, Írisz
Kezdőlap Belföld Követeljük a nyarat: ma újabb lehűlés, zivatarok és zápor várható országszerte

Követeljük a nyarat: ma újabb lehűlés, zivatarok és zápor várható országszerte

A nyárias időjárás még várat magára, a héten igencsak szeszélyes időre számíthatunk.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatása szerint kedden a Dunántúl északi és nyugati részén erősen felhős vagy borult lesz az ég, de legfeljebb kisebb eső, zápor várható. Máshol napos, gomolyfelhős időre van kilátás, kora délelőttig északkeleten, délután a Tiszántúlon alakulhat ki zápor, zivatar. A szél egyre nagyobb területen fordul északnyugatira, és erősödik meg. Zivatarok környezetében átmenetileg viharos lökések is lehetnek. A zivatarok miatt majdnem az egész országra elsőfokú riasztást adtak ki. A legmagasabb nappali hőmérséklet 14-28 fok között alakul. Késő estére 9-18 fokra hűl le a levegő.

Szerdán túlnyomóan derült, száraz idő lesz. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás. Hajnalra általában 3-8 fok közé hűl le a levegő, de ennél a Tiszántúlon kissé enyhébb, egyes fagyzugokban pedig hidegebb lehet. A legmelegebb délutáni órákban 19-24 fok várható.

Csütörtökön többnyire gyengén felhős, napos időre van kilátás, majd a délután második felében északnyugat felől növekedni kezd a felhőzet, és a Dunántúl északi és nyugati részén zápor, zivatar is kialakulhat, utóbbi miatt elsőfokú riasztást adtak ki két megyére. Az északnyugati szelet nagy területen élénk lökések kísérik. Zivatar környezetében a szél megerősödhet, viharossá fokozódhat. A hőmérséklet minimuma 6-12, maximuma 20-25 fok között alakul.

Péntek éjszaka északnyugat felől mindenütt beborul, majd reggelre a Dunántúl nagy részén már ki is derül az ég. Éjjel csapadékzóna vonul kelet felé: többfelé várható eső, zápor, néhol zivatar. A zivatarok miatt három megyére adtak ki elsőfokú riasztást. A zárt felhőzet és a csapadék délelőtt kelet felé tovább vonul, mögötte gomolyfelhős, napos idő alakul ki. Megélénkül, többfelé megerősödik az északnyugati, északi szél. Zivatar térségében viharos széllökésekre is számítani kell. A hajnali 7-14 fokról 16-21 fok közé emelkedik a hőmérséklet.

Szombaton erőteljes gomolyfelhő-képződés várható, szórványosan valószínű zápor, zivatar. Az északias szél sokfelé megélénkül, zivatarban viharossá is fokozódhat. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 6-12, a legmagasabb nappali hőmérséklet 16-22 fok között várható.

Vasárnap közepesen vagy erősen felhős idő a legvalószínűbb, elszórtan fordulhat elő záporeső, zivatar. Az északias szelet élénk lökések kísérik. Hajnalban 6-12, a délutáni órákban 16-22 fok lesz a jellemző.