2022.05.17
Paszkál
Kezdőlap Belföld Kiadták a riasztást: viharos szél borzolja a hétvégi kedélyeket

Kiadták a riasztást: viharos szél borzolja a hétvégi kedélyeket

Január utolsó hétvégéje erős, viharos széllökéseket tartogat.

Szombaton nyugat felől fokozatosan megnövekszik, megvastagszik a felhőzet, délutánra mindenütt beborul az ég. Akkor előbb a Dunántúlon és a főváros tágabb térségében várható eső, havas eső, a hegyekben havazás. Estétől már a Dunától keletre is több helyen lehet vegyes halmazállapotú csapadék. Kelet, északkelet felé haladva növekszik a hó esélye. A délnyugatira forduló szelet élénk, néhol erős lökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 1 és 7 fok között valószínű. Késő estére -2 és +3 fok közé csökken a hőmérséklet.

Előrejelzés a főváros térségére szombat éjfélig: A kevés szűrt napsütést követően beborul az ég. Délután eső, havas eső, a hegyekben esetleg havazás is várható. Napközben a délnyugati szél lesz élénk, időnként erős. A hőmérséklet kora délután 4, késő este 2 fok körül alakul.

Vasárnap felhőátvonulások mellett több órára kisüt a nap. A nap első felében elszórtan még előfordulhat csapadék: zöme záporeső lehet, de az északkeleti megyékben, illetve a hegyekben havas esőre, hózáporra, hódarára is számíthatunk. Nagy területen viharossá fokozódik a nyugati, északnyugati szél, erősen viharos lökésekre is számítani kell. A csúcshőmérséklet 4 és 12 fok között alakul, északkeleten lesz a hidegebb, délnyugaton pedig az enyhébb idő.

Hétfőn a nap első felében zömmel napos idő lesz, majd délután a legtöbb helyen átmenetileg megnövekszik, megvastagszik a felhőtakaró. Délután elszórtan előfordulhat csapadék, zömmel eső vagy zápor, havaseső, hózápor inkább csak a hegyekben lehet. A többfelé élénk nyugati, majd déli szél főleg északkeleten erősödhet meg. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -8 és -1, a maximum általában 5 és 10 fok között várható, de északkeleten ennél alacsonyabb értékeket is mérhetnek – írja a met.hu.

Kedden csökken a felhőzet, felhőátvonulások várhatók több-kevesebb napsütéssel, majd estétől ismét megvastagodhat a felhőtakaró. Néhol előfordulhat zápor, hózápor. Az északi, északnyugati, majd délnyugati szelet sokfelé élénk, helyenként erős lökések kísérhetik. Hajnalban -6 és +2, délután általában 2 és 7 fok közötti értékeket olvashatunk le a hőmérőkről.

Szerdán a nap első felében erősen felhős idő lehet a jellemző, majd délután inkább csak felhőátvonulások lesznek. Főleg éjszaka és délelőtt szórványos jelleggel várható vegyes halmazállapotú csapadék. A délnyugati, majd nyugati, északnyugati szelet többfelé erős széllökések kísérik, egy-egy viharos széllökés is előfordulhat. A hajnali -8, +1 fokról 0 és +12 fok közé emelkedhet a hőmérséklet, északkeleten valószínű a hidegebb, délnyugaton az enyhébb idő.