2022.05.17
Paszkál
Kezdőlap Belföld Barátnője szerint embertelenül bánnak a Dózsa György úti gázolóval a börtönben

Barátnője szerint embertelenül bánnak a Dózsa György úti gázolóval a börtönben

M. Rihárd, a Dózsa György úti halálos baleset okozójának élettársa azt állítja, a férfi nem kapott meg minden segítséget a börtönben, amikor rosszul lett.

December végén arról érkeztek hírek, hogy a Dózsa György úti halálos baleset okozója, M. Richárd életét vesztette a börtönben. Később kiderült, a férfi nem hunyt el, de súlyos állapotba került, ezért kórházba szállították.

M. Richárd végül a fél oldalára lebénult, jelenleg pedig a Berettyóújfaluban lévő rabkórházban tartózkodik, méghozzá olyan elgyötört állapotban, hogy az élettársa is alig ismerte meg.

– Ugye, hát én a Skype-on látom őt. Amikor megláttam, azt hittem, eldobom a telefont, mert nem akartam megismerni. Úgy néz ki. Tolókocsi, beszélni tud. Sokszor zavart, többször elesett a cellában… Amikor ő nagyon rosszul volt és nem tudott felkelni az ágyból, két órát várt egy pohár vízre. Megkérte, hogy fordítsák meg, mert nem tudott megfordulni. Szólt délelőtt, este lett megfordítva. Borzasztó állapotban. Amikor bekerült, volt körülbelül 130 kiló. Most 86 – nyilatkozta a Fókusznak az elítélt párja, aki kijelentette, véleménye szerint a börtönben sorozatos mulasztások történtek Richárd egészségügyi ellátásával kapcsolatban, és embertelenül bántak vele.

– Van neki ez az alvászavara, ami azt jelenti, hogy légzések maradnak ki neki, és ő egy géppel alszik. Ezt félévente be kéne állítani, hogy ne legyen problémája, mert haláleset is előfordulhat emiatt.

– Van egy szteroidfüggősége, neki kellene kapnia szteroidot, ez is egy halálos betegség. Van neki egy mellékvesekéreg-elégtelensége, ez is egy halálos betegség. Amikor a bv-intézetbe került, őt nem kontrollálták, ő azokat a gyógyszereket kapta, amiket egy évvel ezelőtt is kapott – magyarázta M. Richárd egészségi problémáival kapcsolatban az asszony, akinek véleményét az elítélt ügyvédje, Mocsai Gergely is osztja.

– Ez egy ténykérdés, hogy ő kapott egy stroke-ot, majd 24 órát feküdt ellátás nélkül. Úgy is fogalmazhatunk, hogy ha nagyon erősen sarkítunk, hogy haldoklott a zárkájában… Nekem rendelkezésemre áll egy ápolói vizsgálatról szóló jegyzőkönyv, abban azt rögzíti a bv- alkalmazott, hogy megvizsgálták Richárdot 9 óra 33 perckor. Se mentőt nem hívtak hozzá, sem orvosi ellátást nem kapott… Körülbelül egy hónappal a stroke-ot megelőzően jelezte a bv-nek, hogy nincsen jól. Különböző panaszai voltak, ezeket a panaszokat nem vizsgálták ki bv-körülmények között. Az elmondása alapján egy nappal később került sor az orvosi vizsgálataira. Tehát december 25-én vitte be a mentő az esti órákban. Körülbelül egy napot feküdt a zárkájában – mondta a jogi szakember.