2023.12.09
Natália
Kezdőlap Belföld Kiadták a riasztást: a fél országot elmossa ma is az eső

Kiadták a riasztást: a fél országot elmossa ma is az eső

Az időjárás-előrejelzés szerint ma ismét felhős, csapadékos napra számíthatunk.

Szerda reggel erősen felhős vagy borult lesz az ég, a délnyugati országrészben még számíthatunk csapadékra. A délelőtt folyamán megszűnik az eső, illetve északnyugat felől határozottan felszakad a felhőzet, és a nap további részében általában gomolyfelhős, napos idő várható, néhol futó záporral. Ám az északkeleti harmadban a gomolyfelhők jobban összeállhatnak, és ott záporok, zivatarok is nagyobb eséllyel pattanhatnak ki. Az északnyugati szél megélénkül, helyenként megerősödik, zivatarok környezetében akár viharos lökések is előfordulhatnak. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 20-25 fok között várható, késő estére 13-19 fok közé hűl le a levegő.

Este a gomolyfelhők nagy része feloszlik, az ország nagy részén kiderül az ég, ám kisebb körzetekben – nagyobb eséllyel északkeleten – maradnak felhős tájak. A záporok, zivatarok nagy része késő estére megszűnik. A légmozgás többnyire mérsékelt lesz. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet döntően 8-15 fok között valószínű, de a tóparti, belvárosi részeken enyhébb lehet a hajnal.

Szerdán hét vármegyére (Békés, Nógrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg) adtak ki elsőfokú figyelmeztetést a zivatarok miatt. Ezekben a vármegyékben a csapadék mellett elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, jégeső is előfordulhat.

Csütörtökön sok napsütésre van kilátás, nagyrészt szétterülő gomolyfelhőkkel. Az északkeleti megyékben előfordulhat helyenként zápor, egy-egy zivatar. Az északnyugati, nyugati szél több helyen megélénkül, s egy-egy erős lökés is előfordulhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet 23-28 fok között valószínű.