2023.06.05
Fatime, Fatima
Kezdőlap Belföld Károly bácsi 71 évesen érettségizett, hogy ösztönözze unokáját

Károly bácsi 71 évesen érettségizett, hogy ösztönözze unokáját

Károly bácsi szinte csont nélkül teljesítette az őszi megmérettetést, sikeres emelt szintű érettségi vizsgát tett történelemből.

Nem mindennapi annak a 71 éves férfinak a története, aki ennyi idősen érettségit tett csak azért, hogy motiválja unokáját.

Károly bácsi, akit nagyszülei neveltek fel Biharnagybajomban már gyermekkorában is rajongott a történelemért. Habár jó eredményekkel zárta az általános iskolát, nem mérte fel elég jól, hogy milyen lehetőségeket rejthet a tanulás. Mivel nagyszülei hat és két elemi osztállyal is boldogult az életben, nem ösztönözte őt a tanulásra semmi. Majd később aztán állattenyésztésből középfokú képesítést szerzett.

Élete egyik megrázó pontja nyolc évvel ezelőtt jött el, amikor az orvosok daganatos megbetegedést találtak nála, azt mondták neki, hogy három hónapja van hátra. Ám egy új orvosnak köszönhetően még mindig az élők sorát erősíti.

Károly bácsinak két unokája született. A fiú jelenleg már a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Karán tanul, a lány pedig éppen tavaly tavasszal készült az érettségi vizsgájára.

Tulajdonképpen ő adta nekem a motivációt: nagyon meg volt ijedve, ezért vele együtt tanultam, hogy példát mutassak neki, vagyis én is motiválni akartam őt – nyilatkozta a Borsnak Károly.

Ám a koronavírus- helyzet közbeszólt, így Károly bácsi orvosa nem javasolta neki a a tavaszi vizsgát. Így került sor az októberi megmérettetésre, amelyen a 71 éves férfi 322 pontot szerzett, ami azt jelenti, hogy egyetemi felvételit sem kellene tennie, sőt állami ösztöndíjra is jogosult. Éppen ezért unokái jelentkezései papírjait is beadták.

Egyszerűen máshogy jár az agya, hiszen élettapasztalatából adódóan olyan összefüggéseket sikerül megfigyelnie, amire egy 18 éves gyerek képtelen lenne – nyilatkoztta Töttős Gábor, a szekszárdi Ady Endre Technikum és Kollégium történelem-latin szakos tanára, akinél Károly felelt.