2021.06.20
Rafael
Kezdőlap Belföld Jól állunk: már Magyarország vezeti az uniós oltottsági listát

Jól állunk: már Magyarország vezeti az uniós oltottsági listát

A legfrissebb adatok szerint Magyarország – Máltát megelőzve – az Európai Unió legátoltottabb országa lett.

Az Index végzett elemzést a John Hopkins Egyetem, valamint az Our World in Data adatait feldolgozva a friss oltottsági adatokból. Eszerint a világon az átoltottsági ranglista tizedik helyén állunk, főként törpeállamok (Seychelles-szigetek, San Marino, Monaco), valamint többmilliós nagyságrendű, de Magyarországénál jóval kisebb népességgel rendelkező államok (Bahrein, Katar) előznek meg minket. Rajtuk kívül a közel hasonló népességgel rendelkező Izrael és az Egyesült Arab Emírségek, valamint a 19 milliós Chile, illetve az Egyesült Államok állnak előttünk a listán.

Az Európai Unióban viszont Málta helyére léptünk, azaz oltások tekintetében a legjobban állunk. Hozzá kell tenni, hogy a négymillió oltás elérése óta jócskán csökken a napi oltások száma, s a statisztikák szerint lassan nem is lesz kit beoltani. Jó hír viszont, hogy az Our World in Data statisztikáiból az derül ki, hogy a fertőzöttek, valamint a halálozások száma is gyors ütemben esett vissza az utóbbi napokban Kelet-Európában.

Korántsem ennyire kedvező ugyanakkor, hogy az elhunytak arányát tekintve még mindig rosszabbak az adatok Kelet-Európában, mint a nyugat-európai országok többségében.

Indirekt/Blikk