2021.08.04
Domonkos, Dominika
Kezdőlap Belföld Jó lesz vigyázni: újabb adathalász próbálkozások, most a Facebook nevében

Jó lesz vigyázni: újabb adathalász próbálkozások, most a Facebook nevében

Most a Facebook nevében próbálnak átverni, erre hívja fel a figyelmet a magyar rendőrség. A Facebook üzemeltetőjének nevében küldenek ki ismeretlenek a „2021-es Facebook Rewards” győztesének szóló üzeneteket magyar felhasználók e-mail címére.

A levélben gratulálnak a győzelmedhez és a nagyértékű nyereményhez, amit néhány egyszerű lépéssel tudsz igényelni. Nem kell mást tenned, mint az általuk megadott e-mail címen kapcsolatba lépni a programigazgatóval, majd megadni néhány személyes adatodat. Bár a levél szövegezése alapján úgy tűnik, mintha az e-mailt valóban neked címezték volna és a tartalma valódi lenne, de csak megpróbálnak átverni – írta a police.hu.

Az internetes tartalomszolgáltatók jellemzően nem ilyen formában veszik fel a kapcsolatot a nyereményjátékokon részt vevő felhasználókkal, a nyertesektől pedig nem elektronikus levélben kérik személyes adataik megadását. Amire mindig érdemes odafigyelni: ellenőrizd a feladó e-mail címét, valamint a kapcsolattartásra kijelölt e-mail címet is! Ha azok már látszólag sem az adott szolgáltatóhoz tartoznak, egyértelműen megállapítható, hogy kéretlen, adathalász levelet kaptál. Ha e-mailben kérik, hogy add meg személyes adataidat, mindig légy óvatos, körültekintő! Soha ne osztd meg a címzettekkel szenzitív adataidat, különösen a bankkártyád számát, CVV kódját vagy egyéb számládhoz tartozó információkat.

Ha gyanús weboldalt találtál, azt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság által üzemeltetett Internet Hotline felületén tudod bejelenteni: https://e-nmhh.nmhh.hu/e-nhh/4/urlapok/esf00120