2022.10.03
Helga
Kezdőlap Belföld Jó hír: újra jön kőolaj a Barátság vezetéken

Jó hír: újra jön kőolaj a Barátság vezetéken

Ukrajna megerősítette, megkapta a tranzitdíjat a területén áthaladó orosz kőolajért és délután 15 órakor újra elkezdik pumpálni a kőolajat a Barátság vezetékrendszerbe.

Az orosz Transznyeft kőolajszállító bejelentette, hogy közép-európai idő szerint szerda délután 15 órakor újraindul a szállítás a Barátság kőolajvezetéken, és ismét elkezdi pumpálni a kőolajat a vezetékrendszerbe. Az újraindulás annak köszönhető, hogy Ukrajna megerősítette, megkapta a tranzitdíjat a területén áthaladó orosz kőolajért.

Ma a Blikk is megírta, hogy a Mol egyeztetést folytatott az ukrán és az orosz féllel a Barátság vezeték újraindításáról, és átutalta az ukrajnai szakasz használatért fizetendő tranzitdíjat. Mint az ismert, augusztus 4-e óta nem érkezett kőolaj ezen a vezetéken Magyarországra, Szlovákiába és Csehországba.

Az orosz Transznyeft azzal indokolta a leállást, hogy nem tudta kifizetni a tranzitdíjat a vezeték ukrán szakaszát birtokló Ukrtransznafta nevű cégnek. A likvidítási problémák pedig annak a következményei, hogy az orosz bankokat is szankciók sújtják, nem tudnak utalni, legalábbis az oroszok közlése szerint, mert az elküldött pénz visszaérkezett a számlájukra.