2024.02.23
Alfréd
Kezdőlap Belföld Jégeső, viharos szél - lecsap az ítéletidő Magyarországra

Jégeső, viharos szél – lecsap az ítéletidő Magyarországra

Hétfőn napközben egyre nagyobb területen feltámad az északnyugati szél, a déli óráktól a Dunántúlon, a főváros térségében és a Duna-Tisza közén, majd estétől már északkeleten is.

Általában 70-90 km/h, de időnként akár 90 km/h-t meghaladó, egy-egy helyen a 100 km/h-t is elérő erősen viharos széllökésekre kell számítani.

Egy felettünk hullámot vető hidegfront csapadékzónája érte el az országot, amelyből hétfő estig jelentős mennyiségű eső várható. A Dunántúlon a csapadék zöme hétfő délelőttig leesik, míg a Dunától keletre hétfő délutánig, a Tiszántúlon késő estig csapadékos maradhat az idő. A várható csapadékösszegek területi átlagban várhatóan sokfelé meghaladhatják a 20, főként a Dunántúl déli és középső részén a 30-40 mm-t is. Az északnyugati határvidéken ugyanakkor lényegesen kevesebb eső valószínű, arrafelé 5 mm alatt maradhat a lehullott csapadékmennyiség.

Hétfőn napközben a Tiszántúlon, illetve a délnyugati határ mentén lesznek kedvezőek a feltételek zivatarok kialakulásához, melyekhez apró szemű jég, erős, viharos kifutószél és intenzív csapadék társulhatnak.

A hétfő esti óráktól átmenetileg előbb az Északi-középhegységben, majd Szabolcsban, valamint Hajdú-Bihar megye északkeleti felén havas esőbe, hóba válthat a csapadék, de megmaradó hóréteg síkvidéken nem várható. Az Északi-középhegység szélvédettebb részein hétfő este a gyorsan fagypont alá csökkenő hőmérséklet hatására a napközben leesett esővíz lefagyhat.