2023.09.29
Mihály
Kezdőlap Belföld Jégeső és villámlás: kiadták mára is a figyelmeztetést

Jégeső és villámlás: kiadták mára is a figyelmeztetést

A délelőtti felhősebb időt követően a délutáni órákra az ország döntő részén gomolyfelhős, napos időre kell készülni. Délelőtt főként délnyugaton lehet záporeső, délután a gomolyok a déli, délkeleti tájakon magasabbra törhetnek, emiatt arrafelé kis számban zápor, zivatar is kialakulhat.

Több helyen kísérhetik élénk széllökések az északi, északkeleti szelet, de zivatarok környezetében átmeneti szélerősödés is lehet. A csúcshőmérséklet döntően 26-28 fok között várható, késő estére 14-20 fok közé hűl le a levegő.

Hét megyére figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat: Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Somogy és Tolna vármegyékben zivatar alakulhat ki. Elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, jégeső előfordulhat!

Csütörtökön nappali gomolyfelhő-képződés várható sok napsütéssel. Helyenként – legkisebb eséllyel az északi megyékben – várható zápor, zivatar. Gyenge vagy mérsékelt lesz a légmozgás, ám zivatar környezetében előfordulhat átmeneti szélerősödés. A maximum.hőmérsékletek 25-30 fok között alakulnak.

Pénteken erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett általában sok napsütés várható, de elszórtan – legkisebb eséllyel az északnyugati országrészben – záporok, zivatarok előfordulhatnak. Az északira, északkeletire forduló szél egyre több helyen megélénkül, helyenként megerősödik. Hajnalban többnyire 10-15 fok lesz a hőmérséklet, de a hidegre érzékeny helyeken ennél néhány fokkal hidegebb is lehet. Délután 25-30 fok valószínű.

Szombaton nappali gomolyfelhő-képződés várható sok napsütéssel. Legfeljebb egy-egy helyen fordulhat elő záporeső. Az északi, északkeleti szelet többfelé élénk, főként a Tiszántúlon erős lesz. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 9-14 fok között alakul, de a szélvédett északkeleti helyeken ennél több fokkal hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 21-26 fok között valószínű.

Vasárnap általában gomolyfelhős, napos időre van kilátás, de helyenként összeállhatnak a felhők, és erősen felhős is lehet az ég. Egy-egy helyen előfordulhat zápor, zivatar. Helyenként megélénkül az keleti, északkeleti szél, zivatarok környezetében erős, viharos széllökések is lehetnek. A hajnali 5-13 fokról 22-27 fok közé emelkedik a hőmérséklet.