2022.09.25
Eufrozina, Kende
Kezdőlap Belföld Itt a válasz: szabad-e inni a koronavírus elleni oltás után

Itt a válasz: szabad-e inni a koronavírus elleni oltás után

Zacher Gábor már mind a két oltáson túl van.

Az orosz tiszti főorvos, Anna Popova kijelentése szerint az alkoholfogyasztás akadályozhatja a védettség kialakulását, ezért az immunizáció előtt két hétig, az első injekció után pedig 42 napig kell lemondaniuk az alkoholfogyasztásról, legalábbis a Szputnyik V vakcina esetében biztosan.

Ezek után adja magát a kérdés, vajon a többi vakcina esetében is ilyen komoly alkoholtilalmat kell-e tartanunk. Az ügyben most a Covid-osztályon dolgozó sürgősségi szakorvos, toxikológus, Zacher Gábor is megszólalt, aki már maga is túl van mindkét oltásán, és bár azóta fogyasztott alkoholt, semmilyen problémát nem tapasztalt.

„Oltás előtt és után 1-2 nappal azonban, ha csak tehetjük, semmilyen alkoholt ne fogyasszunk. Ha mégis így teszünk, nehezebben vészelhetjük át a vakcinát követő mellékhatásokat, hiszen másnaposan egyébként is rosszabb a közérzetünk. A védettség miatt ugyanakkor ne aggódjunk. Az oltást követően mindenképp kialakul, függetlenül attól, fogyasztottunk-e alkoholt” – idézte a szakértő szavait a Metropol.