2023.05.29
Magdolna
Kezdőlap Belföld Ilyen idő lesz pünkösdhétfőn

Ilyen idő lesz pünkösdhétfőn

A Dunántúlra több hullámban érkezik csapadék záporok, zivatarok formájában, viszont a keleti országrész ezúttal száraz marad.

Az ország déli felében található záporos, zivataros csapadékzóna tovább gyengül. A déli órákra a legtöbb helyen meg is szűnik a csapadék, a felhőzet pedig lassan kelet felé helyeződik, fokozatosan vékonyodik, szakadozik. Az északi, északkeleti szél helyenként megélénkül. A csúcshőmérséklet az ország keleti felében 27 és 31 fok között alakul, a Dunántúlon azonban pár fokkal hűvösebb lesz az idő. Késő estére 15 és 22 fok közé csökken a hőmérséklet.

A hajnali órákban a Dunántúlon nagy területen és nagy számban, a középső országrészben kisebb számban valószínűek zivatarok, amelyeket intenzív csapadékképződés (> 10-20 mm), illetve viharos széllökések (ált. 50-60 km/h) és jégeső (~ 1-3) kísérhet.

A reggeli órákra várhatóan fokozatosan csökken a zivatarok erőssége és számossága, de hétfő délelőttig az ország déli felén csökkenő számmal még előfordulhatnak zivatarok.

Hétfőn a nap második felétől veszélyes időjárási eseményre kicsi az esély.

Az időjárás most a hidegfrontra érzékenyeket terhelheti meg. Legáltalánosabb panaszként fejfájás, migrén jelentkezhet.

A reflexidő megnyúlhat, a cselekvési reakció késhet, emiatt a közlekedésben résztvevőktől fokozott figyelem szükséges. Tartós álmosságérzés jelentkezhet. A szervezet görcskészsége hidegfront érkezésekor erősödik – tette közzé az OMSZ.