2023.02.01
Ignác
Kezdőlap Belföld II. világháborús bombákat találtak Székesfehérvárnál

II. világháborús bombákat találtak Székesfehérvárnál

Második világháborús robbanószereket találtak egy elmállott bőröndben Székesfehérvár külterületén, egy ásatáson – jelentette be a Magyar Honvédség.

A közelmúltban érkezett rendőrségi bejelentés a Magyar Honvédség Tűzszerész Ügyeletére arról, hogy feltételezett katonai eredetű robbanóeszközök kerültek elő egy Székesfehérvár külterületén zajló ásatáson egy elmállott bőröndből.

A helyszínre érkező tűzszerész járőrparancsnok műszeres keresést folytatott az érintett helyszínen, melynek eredményeképpen összesen 5 darab 45 mm-es szovjet páncéltörő gránátot, egy ezzel megegyező gyártmányú és űrméretű repeszgránátot, kettő F-1-es típusú, szintén szovjet kézigránátot és egy kilogrammnyi vegyes gyalogsági lőszert, illetve gyújtószerkezet maradványt emeltek ki a tűzszerészek a földből.

Néhány nappal később ismét előkerült egy robbanóeszköznek tűnő tárgy az ásatáson. A tűzszerészek megállapították, hogy ezúttal egy 76 mm-es szovjet repeszgránátra bukkantak a régészek.

A katonák végül elszállították a második világháborús eredetű robbanótesteket, amelyeket az arra kijelölt területen, biztonságos körülmények között meg is semmisítettek – adta hírül Facebook-oldalán az MH 1. Honvéd Tűzszerész És Hadihajós Ezred.