KezdőlapBelföldHős magyar doktornő mentette meg a repülőgépen rosszul lett utas életét

Hős magyar doktornő mentette meg a repülőgépen rosszul lett utas életét

Magyar doktornő mentette meg egy arab férfi életét egy Zanzibárból Dubajba tartó repülőgépen. Dr. Székely Lilla a fedélzeten kezdte el Hassan ellátását, és ő tudatosította a kapitányban, hogy a kényszerleszállás elkerülhetetlen.

Dr. Székely Lilla vecsési házioprvos egy pillanat alatt hőssé vált

Kis híján rémálomba fordult dr. Székely Lilla zanzibári nyaralása, amikor Dubaj felé haladva rosszul lett egy utas a repülőgépen. A doktornőt férje, Zoltán riasztotta, hogy a szakértelmére van szükség. Az orvos először a Retro Rádió Bochkor című műsorában beszélt a történtekről, aztán a Borsnak is megszólalt.

– A férjem aggódva szólt nekem, hogy tegyek valamit, hogy a beteg meg ne haljon, hiszen orvos vagyok. Azonnal felálltam, és a légiutas-kísérővel nagyjából egyszerre értem oda – mondta a vecsési háziorvos. – A stewardess igencsak megkönnyebbült, amikor megtudta, orvos vagyok. A férfi semmilyen egyértelmű életjelet nem mutatott. Nem lélegzett, és amikor a nyaki ütőerét ellenőriztem, ugyan minimálisan éreztem a funkciót, de nem lehettem benne biztos.
A beteget a stewardessek és az utasok segítségével lefektették a padlóra a folyosó közepén, miközben Lillának volt némi ideje, hogy átgondolja, mit is kell tennie.


– Az ellenségemnek sem kívánnám azokat a másodperceket. Az futott át az agyamon, hogy vagy egy újraélesztés következik, vagy egy holttesttel kell folytatnunk a közel hatórás repülőutat. A beteg továbbra sem lélegzett, de ahogy ráfeküdtem a mellkasára, hörgött egy nagyot. Ez már jó jel volt, ekkor nyugodtam meg. A hozzátartozóktól megtudtam, hogy Hassannak hívják, így már tudtam a nevén beszélni hozzá – mesélte a hős orvos.

A férfi ezután elfordította a fejét, és hányni kezdett. A repülőgépen szerencsére rendelkezésre álltak egy alapfelszereltségű mentőautó berendezései. A defibrillátort nem kellett bevetni, de az oxigénpalack és a maszk jó szolgálatot tett Hassan lélegeztetésénél. Kétszáz felett volt a vérnyomása és 150-nél is magasabb a pulzusa, miközben erősen görcsölt, didergett és verejtékezett.
– Mindebből kiderült, nagy a baj, és azonnali kórházi ellátás szükséges. Szív- és érrendszeri betegségre, vagy anyagcsere-felborulásra gyanakodtam. A gép aztán 30 perccel később tanzániai Dar es-Salaamban landolt, az eszméletlen Hassánt pedig átadtam az ottani repülőtéren várakozó kollégáknak – mondta Lilla. A 23 éves Hassan családja igencsak megrémült, legalábbis a doktornő ennek tudja be, hogy meg sem köszönték a helytállását. Lilla most azt tervezi, hogy a repülőtársaságon keresztül felveszi a beteggel a kapcsolatot, hogy megtudja, felépült-e.