2023.09.26
Jusztina
Kezdőlap Belföld Hoppá: sakál tartja rettegésben Pécs utcáit

Hoppá: sakál tartja rettegésben Pécs utcáit

Pécs egyik városrészébe, Ispitaaljára még a múlt héten merészkedett be egy sakál. Nem ez az első alkalom, hogy egy vadállat élelmet keresett a városban, így az ispitaaljai fideszes képviselő, Barkóczi Csaba a jegyzőhöz fordult segítségért, hogy megoldást találjanak az ügyben.

Barkóczi Csaba elmondta, hogy csütörtökön a Köztársaság téri óvoda területén látták az állatot, és – sajnos – nem ez az első eset, hogy a lakók aranysakál városi jelenlétére panaszkodnak.

A vadásztársaság akkor azért nem tett semmit, mert szerintük inkább rókát vagy kóbor kutyát láthattak az emberek.

A képviselő ezért úgy döntött, hogy a jegyzőhöz fordul segítségért, hiszen az állat megjelenése félelmet kelt a helyi lakosság között.

– Azt gondolom, az óvoda környékén kifejezetten semmi keresnivalójuk, de rókáknak és más erdei vadaknak sem. A város térbeli kiterjedése mégis évről évre nő, aminek egyenes következménye az élőhelyüket elveszítő vadállatoknak a városba, köztük a belső városrészekbe történő beköltözése – nyilatkozta a Baranya Megyei Hírportálnak.

Az aranysakál avagy más néven nádi farkas őshonos hazánkban, számuk viszont nem számottevő. Első ránézésre a rókához hasonlít, ezért sokan össze is keverik vele.

1942-ben azt hitték, hogy kihalt, ugyanis csökkent a természetes élőhelye, azonban ő is, mint sok más állat alkalmazkodott a körülményekhez.