2023.09.29
Mihály
Kezdőlap Belföld Hidegfront hűti le az országot

Hidegfront hűti le az országot

Veszélyes hidegfrontok érik el hazánkat ezen a hétvégén. Folytatódik az extrém változások sorozata az időjárásban!

Ezek most nem csak kellemetlenségek vagy szokásos időjárás-érzékenységi tünetek formájában jelentkeznek, hanem szélsőséges terhelést jelentenek mindannyiunk számára – figyelmeztet a meteoklinika.hu.

Szombaton kezdetben erősen, majd változóan felhős időre van kilátás, főleg a nap első felében többfelé lehet eső, zápor, néhol zivatar is kialakulhat. Erős lesz a nyugati szél, 13-18 fokos csúcshőmérsékleteket mérhetünk.

Szombatra virradóan egy gyenge hidegfront haladt át térségünk felett, és még a nap elején is hidegfronti hatás érvényesül a Kárpát-medencében, amelynek erőssége a nap folyamán egyre csökken majd, de – de sajnos – csak átmenetileg. A görcsös panaszok lehetnek a leggyakoribbak!

Ha érzékeny a hidegfrontra, annak ellenére, hogy napközben már mérséklődik a front intenzitása, szinte egész nap tapasztalhat fejfájást, emellett izom- és hasi görcsök is felléphetnek. A vérnyomás-ingadozás nagyon gyakori ebben a helyzetben, a nagyobb erőfeszítéseket igénylő feladatokat próbálja elhalasztani vasárnapra, ha van erre lehetősége. Készüljön rá, hogy a jövő hét elején még erősebb terhelés éri majd a szervezetét!

Ráadásul az óraátállítás is ma éjjel lesz, ajánlott felkészülni rá, mert a bioritmust is felboríthatja!

Vasárnap estétől egy újabb markáns hidegfront éri el hazánkat, amely még súlyosabb tüneteket okozhat az arra érzékenyeknek.

Délutánig gyengén vagy közepesen felhős lesz az ég, és csak néhol lehet csapadék, majd a délutáni, esti óráktól nyugat felől növekszik, vastagszik a felhőzet, és egyre többfelé elered az eső, záporeső. Egy-egy zivatar is kialakulhat. Hajnalban főleg a Dráva mentén pára- és ködfoltok képződhetnek. A délnyugati szél többfelé megélénkül, időnként megerősödik. A csúcsérték 14-20 fok között valószínű.

Pintér Ferenc, a Meteo Klinika igazgatója a videójában arról beszélt, hogy a napokban történt melegedést is rosszul viselték sokan, a téli hidegből szinte nyári meleg lett, majd újra hűvösebbe, csapadékosabba, aztán kifejezetten hidegbe fordul át az időjárás, amely nagyon sok tünetet okozhat. Vasárnaptól az egész élővilágot megviseli a markánsabb hidegfront, újra mínuszok lesznek, viharos szél és nagy hőmérsékletcsökkenés várható.