KezdőlapBelföldHiába tiltották el, tovább versenyez a társa italába doppingot keverhető magyar sportlövő

Hiába tiltották el, tovább versenyez a társa italába doppingot keverhető magyar sportlövő

Egyéves eltiltása ellenére nem állt le a versenyzéssel Sidi Péter!

A sportlövőbotrányban Péni István doppingügyével összefüggésbe hozott világ- és ­Európa-bajnok sportoló a hazai szövetség döntése értelmében az olimpián sem indulhat, a fegyvert azonban nem tette le: a napokban Romániában, egy bukaresti versenyen vett részt. Ügyvédje szerint ezzel nem sértett szabályt, a sportági testületnél azonban ezt másként látják.

Mint ismert, a márciusi indiai világkupa-viadal csapatversenyének döntőjében Péni és Pekler Zalán nem volt hajlandó kiállni a szerintük fegyverét szabálytalanul használó Sidi oldalán. Néhány héttel később kiderült, hogy a vb-második, Eb-győztes rivális, Péni István pozitív doppingmintát adott ugyanezen a versenyen. Őt felmentették, mivel szabotázst állapították meg, Sidit viszont első fokon egy évre eltiltották: a gyanú szerint ugyanis engedély nélkül ment be riválisa hotelszobájába, ahol ő keverhetett vízhajtót a vitaminjába.

A komáromi sportoló eltiltása miatt a nyári tokiói olimpiáról is lemarad, az általa szerzett kvótát Peklernek adták. Ennek ellenére továbbra is versenyez: román feleségéhez, Sidi Roxanához hason­lóan a határon túl. Egyébként eredményesen, több aranyérmet is nyert Bukarestben, csakhogy ezt a szövetségnél nem nézik jó szemmel.

– A szövetség álláspontja szerint Sidi a sporttörvényt megszegve versenyzett Romániában. A fegyelmi bizottság és a jogászok döntenek arról, milyen lépés történhet az ügyben – közölte lapunkkal Sinka László főtitkár.

Sidi tehát újabb retorziókat kockáztathat romániai szereplésével, ügyvédje, Sándor Elek szerint ugyanakkor az eltiltás arra nincs kihatással.

– Péter régóta tagja egy ottani egyesületnek, és verseny­engedéllyel is rendelkezik Romániában. A magyar szövetség eltiltása erre nem terjed ki, ezt csak a nemzetközi szövetség tilthatná meg, vagyis jogszerűen versenyez – mondta a Blikknek Sándor Elek.

Sidi Péter ügyvédje nehezményezi, hogy a szövetség azelőtt döntött a tokiói résztvevőkről, hogy a fellebbezésüket tárgyalta volna.

– A szövetség hétfőn úgy határozott a tokiói kvótákról, hogy egy héttel elnapolta Péter másodfokú tárgyalását, vagyis az ügye még le sem zárult – mondta Sándor Elek.

Indirekt/Blikk