2023.09.29
Mihály
Kezdőlap Belföld Használjuk ki ma a nyarat, mert nem tart sokáig

Használjuk ki ma a nyarat, mert nem tart sokáig

Pár napra beköszönt a kellemesebb időjárás, de nem tehetjük el sokáig az esernyőt: az Országos Meteorológiai Szolgálat szombatra már most kiadta a riasztást az egész ország területére, hatalmas viharokra és zivatarokra kell számítani.

A mai időjárás során túlnyomóan derült, napos, száraz időre van kilátás az ország teljes területén. A légmozgás többnyire mérsékelt marad, csupán a Kisalföldön élénkülhet meg a délies szél. A hőmérséklet kora délután 20-25, késő este 9-16 fok között várható.

Csütörtökön a fátyol- és gomolyfelhők mellett általában többórás napsütésre számíthatunk. Délelőtt még csak Győr és Sopron környékén, késő délutántól viszont északnyugat felől már egyre nagyobb területen lehet több és vastagabb a felhőzet.

A déli óráktól főként a Nyugat-Dunántúlon, illetve az Északi-középhegység téréségben alakulhat ki zápor, néhol zivatar. Az északnyugati, északi szelet nagy területen élénk lökések kísérik. Délutánra általában 20-25 fok közé melegszik fel a levegő, de az északnyugati határszélen pár fokkal hűvösebb leehet az idő.

Pénteken a nap első felében frontfelhőzet vonul át rajtunk, délután már Nyíregyháza és Debrecen területén is szűnik a csapadék és szakadozik a felhőzet, viharos széllökésekre azonban még itt is számítani kell. A hajnali 8-14 fokról délutánra 17-22 fok közé emelkedik a hőmérséklet.

Szombaton erőteljes gomolyfelhő-képződés várható, több helyen számíthatunk záporra, zivatarra. Az északnyugati, északi szél sokfelé megélénkül, megerősödik, zivatar környezetében viharossá is fokozódhat. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 6-12, a legmagasabb nappali hőmérséklet 16-22 fok között várható.

Vasárnap erőteljes gomolyfelhő-képződésre számíthatunk több helyen záporral, zivatarral. Az északias szelet többfelé kísérhetik élék vagy erős, zivatarok környezetében akár viharos lökések. Hajnalban 6-12, a délutáni órákban 16-22 fok lesz a jellemző.