2022.08.20
István
Kezdőlap Belföld Harc az inflációval: brutálisan megemelte a jegybank az alapkamatot

Harc az inflációval: brutálisan megemelte a jegybank az alapkamatot

A Magyar Nemzeti Bank megtartotta a jegybanki alapkamatról szóló keddi kamatdöntő ülését. Az MNB úgy döntött, hogy a jegybanki alapkamatot 185 bázisponttal az eddigi 5,9 százalékról 7,75 százalékra emelkedik. Ezzel a döntéssel a jegybank minden tőle telhetőt megtett az infláció ellen és a forint védelmében. Azonban van sok olyan tényező, amire nem tudnak hatást gyakorolni, így ekkora piaci bizonytalanság közepette a következő hetekben derül ki, hogy mennyit tudott segíteni a folyamatok megfordításában.

A Magyar Nemzeti Bank a jegybanki alapkamatot 185 bázisponttal (1,85 százalékponttal) 7,75 százalékra emelte. Ezzel az alapkamat 7,75 százalékos értéke a 7,25 százalékon álló egyhetes betéti rátához képest 50 bázisponttal magasabb. Ez a különbség vélhetően csütörtökig marad meg, mivel a jegybank a két kamatszintet egységesíteni tudja, ha az egyhetes betéti rátát csütörtökön 50 bázisponttal megemeli. Erre nagy esély mutatkozik, és ha ez megtörténik, az az MNB számára lehetőséget teremtene arra is, hogy az egyhetes betéti ráta helyett újra a jegybanki alapkamatot nevezze irányadó kamatnak.

Fontos lehet még az is, hogy az MNB a kamatfolyosót is feljebb tolta: 7,25 százalék lett az egynapos betét kamata és 10,25 százalék az egynapos és egyhetes fedezett hitel kamata.

Reggel még arról írtak, hogy a megkérdezett elemzők milyen lépéseket várnak a Magyar Nemzeti Banktól. Azt sem tartották elképzelhetetlennek, hogy a jegybank nagyot lép, mellyel az alapkamatot és az egyhetes betéti rátát akár egy szintre is hozhatja. Az MNB megtette az ehhez szükséges első lépést, és most már csak csütörtökön kell megtennie a másodikat.

A forint árfolyama az utóbbi hónapokban folyamatosan vergődött, melynek elsődleges oka a bizonytalanság. Az orosz-ukrán háború, az Oroszországgal szembeni szankciók, az uniós források kifizetésének Európai Bizottság általi visszatartása, a költségvetési hiány, a folyó fizetési mérleg negatív egyenlege mind teherként nehezedik a forint vállára.

A jegybank csak annyit tud tenni, hogy a kamatok emelésével megpróbálja visszafogni a magyar lakosság áruk és szolgáltatások iránti keresletét, ezzel lassítva azok további drágulását, így visszafogva az inflációt, valamint erősítve a nagyon gyenge forintot.

Az MNB lépésének hatására természetesen napon belül is erősödést várhatunk a forinttól, de az igazán fontos árfolyammozgást a piaci események napok, hetek, hónapok alatt határozzák meg.

A kamatdöntést megelőzően az euró árfolyama 400 forint alá csökkent, közép-európai idő szerint kedden 14 órakor 399,9 forint volt az árfolyam:

A forint a jegybanki döntést követően erősödésbe kapcsolt, és az euróval szemben mindössze néhány perc alatt egészen 396,55 forintig erősödött. A hirtelen reakciót követően szintén néhány perc leforgása alatt visszagyengült 399,5 forint euróárfolyamig, majd onnan elkezdődött egy enyhe erősödéssel járó konszolidációs szakasz.

Indirekt/index.hu