2023.12.08
Mária
Kezdőlap Belföld Hajnalban csapott le a NAV az ismert magyar milliárdos apjára

Hajnalban csapott le a NAV az ismert magyar milliárdos apjára

A gyanú szerint 19 milliárd forint áfáját tüntette el néhány év alatt a Jellinek Dániel milliárdos üzletember érdekeltségében álló Indotek Csoport két vállalata is, ugyanis fiktív számlákat fogadott be az egyik legnagyobb számlagyártól. A milliárdos közgazdász édesapja gyanúsított lett.

A 24.hu úgy tudja, 2022. november 10-én reggel 6 órakor a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozói házkutatást tartottak Jellinek Dániel édesapjának zuglói otthonában. A nyomozók a Mall Management Kft. könyvelési iratait keresték, amely vállalkozásnak öt éven át Jellinek apja volt az ügyvezetője.

A lap azt írja, a cég a gyanú szerint több mint 53 millió forint fiktív számlát fogadott be egy olyan társaságtól, amely része volt a BKV és a CBA volt informatikai vezetője, Fuzik Zsolt nevével összeforrt számlagyárnak.

Jellinek Dániel apja azt mondta, nincs tudomása arról, hogy hol lehetnek a könyvelési dokumentumok, a nyomozók ennek ellenére átkutatták a lakását, köztük a padlást és a tárolót, valamint egy számítógépet, egy telefont és két járművet is. A bizonyítékok nem kerültek elő.

A milliárdos üzletember apját gyanúsítottként hallgatták ki a nyomozók költségvetési csalás és hamis magánokirat felhasználásának gyanúja miatt.

Az Indotek Csoport Jellinek Dániel nevében válaszolt a 24.hu megkeresésére, és elárulták, hogy az ügyben a cégcsoport két cége, a Mall Management Kft. és az In-Management Kft. is érintett. Azt írták, mindkét társaság egy-egy szoftverbeszerzéssel kapcsolatos szerződése miatt került hatósági eljárás alá. A milliárdos apja mellett a másik cég ügyvezetője is gyanúsított lett. A két társaság g együtt több mint százmillió forint értékben fogadott be fiktív számlákat a Wind-Ip 21 Kft.-től.

„A vizsgálat nyomán a Wind-Ip 21 Kft. által kiállított számlákat a könyvelési rendszerünkből töröltük, a kapcsolódó, levont adókat a kamataival megfizettük, így sem az államot, sem a költségvetést nem érte kár” – közölte a cégcsoport.

Hozzátették: Jellinek Dániel édesapjának, Jellinek Tibornak nem volt a Wind-Ip 21 Kft.-vel kapcsolatos ügyletről közvetlen tudomása. Az eljárás megszűnésében bíznak az érintettek azután, hogy a szükséges adókat a kamatokkal együtt megfizették.

A számlagyárra, aminek a Wind-Ip 21 is része volt, 2021 nyarán csaptak le a hatóságok.