2022.10.03
Helga
Kezdőlap Belföld Háborognak az orsztrákok az új tankolási rendeletünk miatt

Háborognak az orsztrákok az új tankolási rendeletünk miatt

Még csak pár napja – péntektől – vezette be a magyar kormány azt az intézkedést, hogy Magyarországon már nem juthatnak olcsó benzinhez a külföldi autótulajdonosok, máris óriási a felháborodás.

Ez azt eredményezi, hogy míg eddig Ausztriából idejártak tankolni a 480 Ft-os (1,24 eurós) benzinért a szomszédok és nagyjából – tankmérettől függően – 30-40 eurót is megtakarítottak az egyszeri tankolással, ez a kiskapu most bezárult. Lényegében most már mindegy, hogy jelenleg is 1,80-2 euróba kerülő osztrák benzin kerül a tankba, vagy a magyar oldali.

Heute osztrák lap témáról szóló írására a Facebookon érkeznek a neheztelő kommentek: valaki azt nehezményezi, hogy ha Magyarországon ilyen olcsón tudják adni az üzemanyagot, akkor Ausztriában miért nem? Más arra hívja fel a figyelmet, hogy amikor a magyarok náluk dolgoznak és szép pénzeket visznek haza, akkor minden rendben van, de ha az osztrákoknak kell valami Magyarországról, akkor sz*rnak ránk… – idézett több, a közösségi oldalon megjelent bejegyzést is az RTL.hu.

Többen megjegyezték, hogy az osztrák kormánynak felső határt kellene bevezetnie az üzemanyagokra, más szerint a magyar döntés fényében újra át kellene tekinteni a kollektív szerződéseket, amelyek hasonló kedvezményeket biztosítanak a magyar munkavállalóknak, mint az osztrákoknak (ebben rögzítik például az évi kéthavi plusz juttatást és a minimum órabéreket is.)

Azt is felvetetették, miért nem vezetnek be hasonló szabályozást Ausztria és Németország, vagy az élelmiszerek esetében Svájc és Ausztria között (mindkét országból az alacsonyabb osztrák árak miatt járnak át, jellemzően a határmenti településekről), mások pedig azt írták, hogy ellenintézkedésként a magyar munkavállalókat azonnal haza kellene küldeni Ausztriából.