2023.09.28
Vencel
Kezdőlap Belföld Gyertyagyújtással emlékeznek az Everesten elhunyt Suhajda Szilárdra

Gyertyagyújtással emlékeznek az Everesten elhunyt Suhajda Szilárdra

Fájdalommal búszúzott a Mount Everesten eltűnt hegymászótól egykori iskolája. Virágok és mécseses voltak mindenütt a Mount Everesten eltűnt hegymászó képe mellett vasárnap este Békéscsabai Belvárosi Általános Iskola és Gimnázium aulájában.

Az iskola a közösségi oldalán egy idézetet is közölt az eltűnt magyar hegymászótól:

„A hegymászás számomra az önmegvalósítás csodálatos lehetősége. Egy élhetetlen világba lépsz be, ahol éppúgy lelsz békére és mennyei szépségre, mint pokoli sötét erőkre és sziklakemény, fagytól zord, üres sötétségre. Egyszerre vesz körül a Minden és a Semmi. A teljesség és az üresség. És mindazon csoda által, ami a szemed elé tárul, minden nehéz lélegzet, minden újabb lépés közelebb visz saját magad teljesebb megismeréséhez. Nem csak az ismeretlen és a világ felfedezését jelenti odafent lenni: önmagad megismerését is. Az ember elveszik és magára talál: a test és lélek új állapotait ismered meg. Újjáértelmeződik múlt, jelen és jövő. Újjászületsz” – idézték.

Suhajda Szilárd kísérő és oxigénpalack nélkül akarta megmászni a világ megmagasabb hegyét. A közvetlenül a Mount Everest csúcsa alatt 7900 méteren található 4-es tábort kedden érte el, majd kisebb pihenést követően megkezdte a csúcstámadást.

Május 24-én, szerda délelőtt műholdas telefonon még bejelentkezett körülbelül 8700 méteres magasságból. A 8848 méteres csúcsot akkor akár 3-4 óra alatt is elérhette volna a becslések szerint, ám megszakadt vele a rádiókapcsolat; ezt követően már csak 8795 méternél, a Hillary-lépcső magasságánál jelzett a nyomkövetője.

A férfit május 25-én egy másik expedíció során vették észre nagyjából 8780 méteren, a Hillary-lépcső aljában látta őt. Május 26-án a legjobb nepáli hegyivezetőkből összeállított keresőcsapat indult a keresésére hajnalban, ám minden erőfeszítésük ellenére sem sikerült megtalálni Suhajda Szilárdot.