KezdőlapBelföldGyerekes családok, figyelem: változnak a válás szabályai Magyarországon

Gyerekes családok, figyelem: változnak a válás szabályai Magyarországon

A jövőben már az egyik szülő kérésére is elrendelhetnék a gyermek közös felügyeletét a válásnál – nagy vonalakban ezt tartalmazza a Varga Judit igazságügyminiszter által benyújtotta be salátatörvény, amely így módosítaná a Polgári Törvénykönyvet.

A módosítás szerint a szülői felügyeletet a szülők – megállapodásuk vagy a gyámhatóság vagy a bíróság eltérő rendelkezése hiányában – közösen gyakorolják akkor is, ha már nem élnek együtt – áll a javaslatban.

Ez módot ad arra, hogy a bíró már az egyik szülő kezdeményezésére is elrendelje az úgynevezett váltott elhelyezést, amikor a gyermek két hétig az anyával, majd két hétig az apával lesz a válás után. Erre eddig csak egyezség esetén volt lehetőség, ám az élet túlhaladta ezt.

Ez a gyermekek érdekét szolgálja, mert egy nagy konfliktusforrást szüntet meg – foglalta össze az Inforádióban Varga Judit miniszter, hozzátéve: javaslat alapesetben azt írja elő, hogy birói döntés nélkül egyenlő időt tölthet mindkét szülő a gyerekével. A javaslathoz hozzátartozik még, hogy a szóban forgó gyermekek véleményét is kikéri a bíró, persze, csak egy bizonyos életkor felett.