2023.03.29
Auguszta
Kezdőlap Belföld Gyász: elhunyt a Kossuth-díjas magyar író

Gyász: elhunyt a Kossuth-díjas magyar író

91 éves korában, ma hajnalban elhunyt Schmidt Egon, Kossuth-díjas író, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Tiszteletbeli elnöke.

A szomorú hírt a Magyar Madártani Egyesület jelentette be a Facebook-oldalán. Közleményük szerint Schmidt Egon egész életét a madaraknak, a madárvédelemnek és az ismeretterjesztésnek szentelte.

Életével mindannyiunk számára példát mutatott természetszeretetből, emberségből, személyiségével természetvédők generációinak nyújtott inspirációt – hangsúlyozták.

Schmidt Egon az MME alapító tagja volt, sőt az alakulást előkészítő bizottságban is tevékenykedett. Későbbiekben a Madárgyűrűző és Vonuláskutató Szakosztály elnöke és a Budapesti Helyi Csoport elnöke, majd az MME alelnöke lett.

“Írásainak köszönhetően generációk szerették meg a madarakat és a természetet, rádióműsorainak köszönhetően pedig hangján keresztül is százezrekhez juttatta el a természet szeretetét és ismeretét. Írói munkássága közel 100 könyvből és több mint 3500 ismeretterjesztő írásból áll, melyekért a népes olvasótábor szeretetén túl Kossuth Díjat is kapott.

A Magyar Rádió heti Oxigén című műsorában 17 éven keresztül jelentkezett be madárhangokkal színesített anyagaival a madarakról és a természetről. Ornitológusként elsősorban baglyok táplálkozásának vizsgálatával és a „kis rigókkal” – fülemülék, kékbegy stb. – foglakozott, és ezek nemzetközileg elismert szakértője lett. 1954-től a Fővárosi Állat- és Növénykertnél, majd a Magyar Madártani Intézetnél dolgozott, többek között a Madárgyűrűző Központot vezette.

Az Egyesület különösen fontos volt számára, nem lehetett vele úgy beszélgetni, hogy első kérdéseinek egyik ne az MME-re vonatkozott volna. Néhány napja, már súlyos betegen is elsősorban az érdekelte, hogy „mi van az Egyesülettel”? Több évtizeden keresztül segítette az MME munkáját, sosem válogatva a feladatokban. Nem tudtunk tőle olyat kérni, amit ne csinált volna meg” – írták a közleményben.