2021.07.28
Szabolcs
Kezdőlap Belföld Gyász: egy éve hunyt el Benedek Tibor

Gyász: egy éve hunyt el Benedek Tibor

Kimondani is hihetetlen, de már egy éve nincs közöttünk Benedek Tibor. A háromszoros olimpiai bajnok, világ- és Európa-bajnok vízilabdázó, a válogatott egykori szövetségi kapitány tavaly június 18-án hunyt el, a dráma az egész országot megrázta.

A legnagyobb harcot azonban a szerettei, a családja, a felesége, a gyermekei és a szülei vívták és vívják azért, hogy képesek legyenek feldolgozni a történteket. A fájdalmasan fiatalon, mindössze 47 évesen elhunyt Benedek özvegye, Epres Panni modell hosszú hónapokig élt visszavonultan, először a tavaly szeptemberi Glamour-gálán vállalt egy rövid nyilvános szereplést, amikor kedvenc tervezőjének adta át a díjat. Fotós munkát sem vállalt múlt novemberig, legnagyobb feladatának azt tekintette, mint mindig, hogy gyermekeik mellett legyen, őket támogassa.

Ez nem csoda, hiszen korábban sem volt titok, Tibornak és Panninak a család volt a legfontosabb, így a modell az elmúlt egy évben is erre koncentrált. Erősnek kellett maradnia a gyerekek miatt is, mivel együtt kell feldolgozniuk a gyászt. Szerencsére Panni nagyon szoros kapcsolatban van a testvérével, a szintén modell Judittal, és családjával, akiknek jelenléte, támogatása sokat segített. Panni nem csak a családból merít erőt, hanem kapcsolatukból, magából Benedek Tiborból is. Köztudomású, a kapocs közöttük nagyon erős volt, két évtizeden keresztül kötötte össze őket szerelmük, így ugyan a legendás sportoló már nincs közöttünk, Epres Panni a közösségi oldalán több poszt alatt jelzi: menni kell tovább előre, négyükért.

Bár a fájdalom erős és múlhatatlan, ahogy teltek-múltak a hónapok, családja és barátai támogatásával Panni is egyre többet tudott nevetni. A család erejét nevezte meg a legnagyobb segítségének ebben a szomorú időszakban Benedek Miklós Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, Benedek Tibor édesapja is. A művész a tragédia után szintén eltűnt a nyilvánosság elől, de tavaly októberben megszólalt az ATV Húzós című műsorában.

– Aki ezt nem élte át, az nem tudja, hogy ez mi. Nagy dolgot vesztettem el. Nincs is mellette olyan más, ami fontos lenne – mondta fia haláláról a művész, akinek az unokái jelentenek vigaszt. – Érdekes módon ők nagyon keményen bírják ezt. Nem is tudom, honnan vették ezt az erőt, szemben az én erőtlenségemmel.

Természetesen az évforduló kapcsán kerestük a legenda családját és csapattársait is, ám többségében elhárították kérdéseinket, mint mondták, szeretnének csendben emlékezni a férjre, a barátra, a csapattársra. Az olimpiai bajnok kapus, Szécsi Zoltán azonban kivételt tett a Blikkel.

– Szinte mindig gondolunk Tibire, hiszen az a munka, amit ő edzőként elvégzett, a mai napig meghatározó. Azt az utat követjük, amit ő kijelölt és ez nem csak most, 365 nappal a halála után van így, de 3000 nappal ezután is így lesz. Én sajnos, azon szerencsétlenek közé tartozom, akik klubcsapatban sosem játszhattak vele, de a válogatottban igen, ahonnan számos jó emlékem van róla, bár ezek 80-90 százaléka szakmai, a többi meg nem olyan, amit elárulok – mosolyodott el Benedekre emlékezve Szécsi, aki egy dologra különösen büszke. – A fiam az UVSE-ben egy-egy edzésén látta Tibort, tanulhatott tőle, kapott tőle tanácsot, aminek én nagyon örülök!

Egykori klubja, az UVSE a címerében állít örök emléket Benedeknek, hiszen a csodálatos sportolót ezer szál kötötte Újpesthez.

– Szerepel benne Tibor monogramja és a nyolcas, a sapkája száma. Vincze Balázs személyében folytatódik az a munka is, amelyet ő elkezdett, hiszen Tibi őt választotta ki utódjául. Nyár végén rendezünk egy Benedek Tibor Tornát, amelyen azon egyesületek utánpótlás csapatai vesznek részt, amelyekben játszott, a napokban pedig az özvegye, Panni adtá át a Tiborról elnevezett díj tavalyi győzteseinek az elismerést – árulta el Lovas Péter, az egyesület elnöke.

Indirekt/Blikk