2021.04.16
Csongor
Kezdőlap Belföld Gulyás Gergely: május végére visszatérhet a régi életünk

Gulyás Gergely: május végére visszatérhet a régi életünk

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő beszámoltak a kormány intézkedéseiről. Jöjjenek a részletek a meghosszabbított védelmi intézkedésekről és a újranyitás első lépcsőjéről.

Orbán Viktor kedden bejelentette, hogy elértük a 2,5 millió beoltottat hazánkban, ezért tegnaptól életbe léphetnek bizonyos lazítások: például hosszabbodik az üzletek nyitvatartása, a kijárási tilalom időszaka rövidül, nyitnak a szolgáltatók, a boltokba négyzetmétertől függően lehet bemenni. Az újranyitás első napjáról itt nézhet fotókat! A rendelet szerint április 19-én visszatérnek a tanárok és a diákok az iskolákba, amelyekben akkortól hagyományos oktatás olyik majd, ezért a pedagógusok oltása nagy erőkkel zajlik.

A kormány több védelmi intézkedést is meghosszabbított április 19-ig: a kötelező maszkviselés közterületen továbbra is érvényben marad, illetve egyelőre a vendéglátóhelyek sem nyithatnak ki.

Gulyás Gergely az újranyitás további menetéről és a koronavírus-járvány elleni intézkedésekről adott tájékoztatást, illetve válaszolt újságírói kérdésekre is.

A legfontosabb bejelentések:

  • Várhatóan 5-6 nap múlva, a 3 milliós beoltottságot elérve dönt a kormány az újranyitás következő lépéseiről
  • Folytatják az oltást az AstraZenecával
  • április hónapra is jár a bértámogatás az újranyitó boltoknak, szolgáltatóknak is

Gulyás Gergely elmondta, hogy a tegnapi kormányülésen először az oltási programot értékelték. Az újranyitás első lépcsője a 2,5 millió beoltott emberhez volt kötve. Az enyhítések tulajdonképpen nem jelentenek nagy lazítást, ugyanis szigorú szabályok maradnak, például a négyzetméter-alapú szabályozás inkább szigorítást jelent. Mivel kevesebb vásárló lehet egyszerre egy boltban, így hosszabb nyitvatartás kell – tette hozzá.

Az oltási program célja, hogy április végéig 4 millió magyart beoltsanak. Mindenkinek köszönetet mondott a miniszter, aki részt vesz a védekezésben és az oltások beadásában.

Elmondta, hogy tegnapig 3 millió 950 ezren regisztráltak az oltásra. Hozzá kell tenni, hogy az egészségügyi dolgozókat például regisztráció nélkül is oltották. Elmondta, hogy korábban 34 ezer pedagógust oltottak be, a kifejezetten tanároknak szóló oltási kampány során eddig 66 ezren részesültek vakcinában.

Gulyás Gergely bejelentette, hogy az újranyitás következő lépéseiről akkor dönt majd a kormány, ha elérjük a 3 millió beoltottat. Ez szerinte 5-6 nap múlva meglehet.

Emlékeztetett: március 8-án, a szigorítások idején 1 millió ember volt beoltva Magyarországon. Kevesebb mint egy hónap alatt több mint 2,5-szeresére nőtt a beoltottak száma – mondta a miniszter, kiemelve: Magyarország Európában a leggyorsabban oltó országok közé tartozik.

Gulyás Gergely szerint még ebben a hónapban 4 millió felett lesz a beoltottak száma, azoké, akik legalább az első oltásukat megkapják.

Közölte azt is, hogy az oktatási-nevelési feladatok hatékony ellátása érdekében április 19-én visszaáll az oktatás normál rendje.

Az AstraZeneca vakcinával kapcsolatban elmondta, hogy az Európai Gyógyszerügynökség álláspontját fogadják meg: „világos döntést hoztak, az AstraZeneca is megbízható és védettséget biztosít”, tehát az oltásnak sokkal nagyobb haszna van, mint veszélye. Elmondta, hogy minden oltás biztonságosabb, mint az oltás hiánya. Magyarországon csak megbízható és vizsgált vakcinát adnak be – emelte ki.

Gulyás beszámolt róla, hogy miután az üzletek és szolgáltatások egy része újranyithatott, attól még a bértámogatást április egész hónapjára megkapják. A hoteleknek és vendéglátóknak is jár a bértámogatás, amelyet eddig eddig 69 milliárd forint értékben kérték a cégek.

Indirekt/Blikk