2024.03.01
Albin
Kezdőlap Címlap Nyugdíjasok, figyelem: ennyi pluszpénzt hoz a postás novemberben

Nyugdíjasok, figyelem: ennyi pluszpénzt hoz a postás novemberben

Hamarosan megérkezik a nyugdíjasoknak a novemberi nyugdíjprémium, és -emelés, illetve az emelés miatt visszamenőleg egy összegben járó kiegészítés.

A Blikk is megírta, hogy november közepétől kopoghat a postás, de hamarabb, november 12-től már a bankszámlán is landolhat a nyugdíjprémium. Az év utolsó előtti hónapja valódi pénzesőt hoz, miszen nyugdíjprémium, és -emelés, mellett az emelés miatt visszamenőleg egy összegben járó kiegészítés is ekkor érkezik meg kétmillió nyugdíjas számára.

Egy átlagos összegű nyugdíj esetén közel 100 ezer forinttal lehet majd több a novemberi összeg, mint az októberi, azonban a novemberi nyugdíj és a kiegészítések pontos összege attól függ, hogy mekkora is a nyugdíj mértéke, ami alapján az emelés összegét kiszámolják, írja a Pénzcentrum. Október elején jelent meg a Magyar Közlönyben a nyugdíjprémiumról és a kiegészítő nyugdíjemelésről szóló rendelet, amelynek értelmében november 1-jétől (január 1-i visszamenőleges hatállyal) 1,2 százalékos emelés jön a nyugellátásra és nyugdíjszerű ellátásra jogosultaknak. A rendelet alapján a 2021. novemberi ellátásokat a jogosultak számára már emelt összegben kell folyósítani és a január—október időszakra járó emelés összegét (valamint a tizenharmadik havi nyugdíj után járó összeget is). Azt is rögzítették, hogy idén, egyszeri alkalommal egységesen 80 ezer forint nyugdíjprémiumot fizetnek a jogosultaknak.

A Pénzcentrum számítása szerint 2021. január 1-jén az öregségi nyugdíj összege átlagosan havi 150 571 forint volt, ám ez a 2021. évi költségvetési törvény módosítását követően évközben 0,6%-al emelkedett így nyártól már nagyjából 151 475 forint lehetett ez az összeg. Aki ezt az átlagos összeget kapja, annak novemberben 251 924 forintot fognak folyósítani.

Azok az idősek, akik a legalacsonyabb, 28 500 forintos havi ellátást kapják, most kicsivel több mint 112 ezer forintra számíthatnak.

Ha valakinek 100 ezer forint körüli a nyugdíja, akkor a novemberi utalással kb. 190 ezer forintra számíthat. Átutalás esetén november 11-én csütörtökön várható az összeg, a Posta pedig minden hónapban 12 munkanapon át viszi ki a havi rendszerességű nyugdíjakat.