2021.10.23
Gyöngyi
Kezdőlap Címlap Nocsak: augusztusban a forint erősödött a legjobban a világ valutái közül

Nocsak: augusztusban a forint erősödött a legjobban a világ valutái közül

Az egész világ legjobb teljesítményét produkálta augusztusban a forint, elsősorban az MNB kamatemeléseinek köszönhetően fordult élesen a hangulat a magyar deviza piacán. Ráadásul ritkán látunk tőle ilyet, az elmúlt tíz évben csak ötször volt jobb hónapja a forintnak. De meddig tarthat ki ez a tendencia? 350 alatt van még tér az erősödésre?

Érezhetően erősödött a forint augusztusban, több mint két százalékot sikerült javítania az euróval szemben. Ezzel 355 környékéről jóval 350 alá esett az euró jegyzése, ami kéthónapos csúcsot jelent a forint szempontjából. Sőt, innen már csak egy kicsit kellene kapaszkodnia a magyar devizának, 345 környékén már több mint egyéves csúcsról beszélhetnénk a forint szempontjából.

Az egyértelmű volt, hogy a forint felülteljesítő volt a régióban, hiszen a lengyel zloty és a cseh korona is lényegesen kisebb mértékben erősödött. Az viszont talán meglepőnek mondható, hogy a múlt hónapban az egész világon nem találunk a forintnál nagyobbat erősödő devizát.

A dollárhoz mért teljesítménye alapján a forint 2,07 százalékkal erősödött, ezzel pedig senki sem tudta felvenni a versenyt. A legközelebb hozzá a thai bhat állt 1,9%-os javulással, illetve a maláj ringgit tudott még 1,8%-ot erősödni.

A rangsorban látszik, hogy kifejezetten rossz hónapja volt az izlandi koronának, a svájci franknak és a chilei pesónak, melyek több mint egy százalékkal gyengültek a dollárral szemben. Ha az év eleje óta nézzük az egyes devizák teljesítményét, akkor azért ennyire nem szerepelt jól a forint, de így is a mezőny első felében van. 2021-ben eddig 0,78%-ot tudott erősödni a magyar deviza, vagyis a kifejezetten erős augusztusi teljesítmény nélkül azért bőven mínuszban lenne.

Az év eddigi vesztese az argentin és a török deviza, melyek több mint 10%-kal gyengültek augusztus végéig. Érdekesség, hogy a gyengülésben az élmezőnyben van a thai bhat, aminek kifejezetten erősre sikerült az augusztus.

A forint augusztusi teljesítménye azért is kiemelkedő, mert az elmúlt tíz évben csak ötször tudott ennél nagyobb havi javulást elérni a forint. Ebből az egyik az idei május volt, amikor még az augusztusinál is nagyobbat ment a forint.A piaci mozgás egyértelműen az MNB kamatemelési ciklusához kapcsolódik, bár kicsit késve indult el. A Monetáris Tanács először június végén emelte 0,6 százalékról 0,9%-ra az alapkamatot, ami 15 bázispontos effektív szigorításnak felelt meg (korábban az irányadó egyhetes betét kamata 0,75% volt). A jegybank már akkor hangsúlyozta, hogy egészen addig folytatja a szigorítást, amíg az infláció nem tér vissza tartósan a célsávba, illetve a kilátások nem lesznek kiegyensúlyozottak.

Viszont úgy tűnt, hogy a befektetőknek voltak kétségei az elszántsággal kapcsolatban, amiket aztán a július végi újabb 30 bázispontos kamatemelés már eloszlatott. Augusztus végén pedig ismét hasonló ütemben szigorított a Monetáris Tanács, ami után már a 350-es lélektani határt is áttörte a forint jegyzése.

Indirekt/portfolio.hu