KezdőlapBelföldErősödik az igény a házi pálinkára

Erősödik az igény a házi pálinkára

Az Európai Unió illetékes fórumain újra napirendre kerülhet az a kezdeményezés, amely nyomán bizonyos mennyiségű tömény italt adómentesen lehetne előállítani.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium (PM) államtitkára a Magyar Nemzetnek elmondta, hogya jelenleg hatályos szabályok szerint 2016 óta legálisan csak az állíthat elő az otthonában, a bejelentett készülékkel pálinkát, aki előzőleg párlatadójegyet vásárolt. A jegy ára hétszáz forint, és egy liter tömény ital elkészítésére jogosítja fel az érintettet. Kijelentette, az olyen felvetéseket, miszerint akár adómentesen is lehessen párlatot főzni, a magyar kormány mindig támogatja, a hagyományainkhoz ugyanis ragaszkodnunk kell. Ráadásul a politikus úgy véli, enneklehetősége az Európai Unióban mindenkit megillethetne.

Tavaly 151 ezer adójegy talált gazdára, a darabszám több mint harminc százalékkal meghaladja az előző évben rögzített mennyiséget. Ezek szerint 2019-ben megugrott a háznál készített pálinka iránti érdeklődés. A jegyekből az állam 105 millió forint bevételre tett szert. A magyar kormány szeretné eltörölni ezt a csekély terhet is.