KezdőlapBelföldFöldrengés volt a magyar határ mellett

Földrengés volt a magyar határ mellett

Vasárnap Ausztria magyar határhoz közel eső térségében és Székelyföldön is volt földrengés.

A Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriuma közleményben tájékoztatta az MTI-t arról, hogy vasárnap 17 óra 14 perckor 3,1-es erősségű földrengés volt Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségében, Bécsújhelyen. Azt írják, Magyarországról nem, de Bécsújhelyről érkezett lakossági bejelentés.

Vasárnap azonban nemcsak Ausztriában, hanem Székelyföld közelében, a romániai Vrancea megyében is volt földrengés. A Maszol megírta, hogy az országos földfizikai intézet (INCDFP) szerint ott vasárnap 10 óra körül 3,6-os erősségű, gyenge földrengés volt, amely 90 kilométeres mélységben következett be, Focșanitól 32 kilométerre északnyugatra, Buzăutól 73 kilométerre északnyugatra, Sepsiszentgyörgytől 79 kilométerre keletre, Bârladtól 82 kilométerre délnyugatra, Bákótól 84 kilométerre délre, Brassótól 94 kilométerre keletre.

A lap emlékeztetett arra, hogy áprilisban eddig tizenegy földrengést jegyeztek fel az országban, amelyek 2,4-3,6 közötti erősségűek voltak. Az idei legnagyobb, egy 4,3-as erősségű január 15-én következett be Vrancea megyében, míg tavaly februárban mérték a legnagyobbat, egy 5,7-es erősségűt.