2023.09.29
Mihály
Kezdőlap Belföld Figyelem: Budapest környékén látták a kóborló farkast

Figyelem: Budapest környékén látták a kóborló farkast

A fiatal hím egyed már egy éve indult útnak Svájcból, több hónapja pedig már hazánk tájain bóklászik. Ezúttal Budapest környékén észlelték.

A „svájci vándorlót”, vagyis az M237 jelzésű farkas mozgását a Gruppe Wolf Schweiz természetvédelmi csoport kíséri figyelemmel. A csoport összesen 26 farkasfalka sorsát követi nyomon, amelyek közül több egyedet is elláttak nyomkövetővel, így például a Magyarországon kóborló állatot is, ezért pontosan tudható, hogy utóbbi merre jár.

Mint azt a Blikk megírta, a tavaly tavasszal útnak induló ragadozót február végén Vas megyében mutatta a nyomkövető, majd Várpalota és Mór környékén járhatott. Mostanság a Budapesthez nem túl távoli Vértesbe vezetett az útja, s úgy tűnik, egyelőre nem is kíván e térségből továbbállni. David Gerke, a Gruppe Wolf Schweiz munkatársa szerint a farkas mozgása lelassult, így az állat tartózkodási helyéről tájékoztatták a magyar természetvédelmi hatóságokat is.

A farkas 2 hete a dél-budai agglomerációban található, ám nem számítunk arra, hogy hosszabb távon ezen a területen marad. Napközben a kirándulóhelyektől távol eső rejtekhelyén tartózkodik – árulta el a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (DINPI) kommunikációs szakembere, Kálmán Gergely a 24.hu kérésére. Hozzátette:

„A természetvédelmi őrszolgálat folyamatosan készenlétben van. Amennyiben hosszabb ideig kimarad a jeladás, akkor óvatos keresést indít”.

Ha kirándulni mennék, továbbra is az alapvető természetjárási szabályokat kell szem előtt tartanunk – figyelmeztet a kommunikációs referens:

„Fontos megjegyezni, hogy a farkas kifejezetten kerüli az embert, fél tőle, a települések közti területeken járva kimondottan óvatos. A vadon élő farkas emberre történő támadása Európában nem ismert, és Magyarországon sem fordult elő ilyen eset egyetlen alkalommal sem”.