KezdőlapBelföldFelgyújtotta barátait a szombathelyi hajléktalan

Felgyújtotta barátait a szombathelyi hajléktalan

Összesen tizennégy év fegyházra ítélt a Szombathelyi Törvényszék egy hajléktalan társait felgyújtó férfit.

Különös kegyetlenséggel, több emberen elkövetett emberölés kísérletében, továbbá életveszélyt okozó súlyos testi sértés kísérletében bűnösnek mondta ki, és első fokon tizennégy év fegyházra ítélte a Szombathelyi Törvényszék azt a férfit, aki felgyújtotta két hajléktalan társát, egy harmadikat pedig egy vita hevében mellkason szúrt – közölte az MTI-vel a törvényszék szerdán.

Az ítélet indoklása szerint a férfi, aki hajléktalan életmódot folytatott, napi rendszerességgel nagy mennyiségű alkoholt fogyasztott el fedél nélküli társaival. A vádlott 2022. augusztus 15-én egy szombathelyi parkolóban öngyújtóval meggyújtotta a társa lábán lévő gézkötést, amely lángra kapott, és a sértett ruházatára is átterjedt.

A vádlott nem segített a tűz eloltásában, csak nevetett. A sértettet a mentők kórházba szállítottak, ahol a szakszerű ellátás ellenére október 17-én meghalt.

Szakértői vélemény szerint halálát leromlott általános egészségi állapota mellett égési sérülései is okozták.

Az ítélet szerint 2022. október 17-én este a szombathelyi hajléktalanszállón a vádlott ittas állapotban összevitatkozott a szobatársával, felkapott az asztalról egy kést, amellyel az ágyon ülő sértettet mellkason szúrta. A sérülés ugyan nyolc napon belül gyógyult, de az eszközre, valamint az elkövetés körülményeire tekintettel akár súlyosabb következménnyel is járhatott volna, fennállt akár az élet kioltásának veszélye is.

A felsorolás szerint a vádlott 2022. október 29-én – minden előzmény nélkül – meggyújtotta a földön fekvő hajléktalan társa ruházatát a hátán, amely lángra kapott. A tüzet a sértett a földön hemperegve oltotta el, a hátán és oldalán első-, másod- és harmadfokú égési sérüléseket szenvedett.

A Szombathelyi Törvényszék elsőfokú ítélete szerint a vádlott feltételes szabadságra nem bocsátható. Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, a vádlott és védője felmentésért, illetve enyhítésért fellebbezett, ezért az ítélet nem jogerős.