2023.06.08
Medárd
Kezdőlap Belföld Ezekre a jelekre figyeljen, ha AstraZenecával oltották

Ezekre a jelekre figyeljen, ha AstraZenecával oltották

Az AstraZeneca oltóanyag előnyei messze meghaladják a vakcina alkalmazásával járó esetleges vérrögképződési kockázatokat, melyet egymillió beoltott közül négy ember esetében lehet észlelni. Ugyanakkor a jelek korai felismerésével elkerülhető az esetleges szövődmények kialakulása.

A brit-svéd gyógyszergyártó és az Oxfordi Egyetem Vaxzevria névre keresztelt oltóanyaga esetében a vérrögképződés esetleges veszélyét fel kell tüntetni a vakcina “nagyon ritka mellékhatásaként” – amint azt az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő amszterdami székhelyű ügynökség közleményében kiemelte.

A vérrögképződéssel járó megbetegedés, amely a trombociták számának alacsony számával áll összefüggésben néhány esetben, eddig igen alacsony arányban fordult elő az AstraZeneca cég termékével beoltottak körében. Az Európai Unió országaiban és Nagy-Britanniában több mint be. 

A jelentett esetek többsége 60 év alatti nőknél fordult elő az oltást követő két héten belül. Az ügynökség szerint a jelenleg rendelkezésre álló bizonyítékok alapján azonban nem azonosítható specifikus kockázati tényező sem a nemek, sem pedig kor alapján. Az esetek kivizsgálása folytatódik – közölték. Az ügynökség illetékes kockázatértékelő bizottsága (PRAC) a vérrögképződés esetleges veszélye esetén az azonnali szakorvosi konzultáció fontosságát hangsúlyozza. Vérrögképződésre, vagy a vérlemezkék alacsony számára utaló jelek korai felismerése elkerülheti az esetleges szövődmények kialakulását – mondták.

A beoltottaknak haladéktalanul orvoshoz kell fordulniuk, ha esetükben

  • légszomj,
  • mellkasi, vagy hasi fájdalom,
  • fejfájás, vagy
  • homályos látás tünetei jelentkeznek, illetve akkor,
  • ha duzzanatot figyelnek meg a lábban, vagy apró vérfoltok jelennek meg a bőr alatt az injekció beadásának helyén kívül.

A brit gyógyszerfelügyelet állásfoglalása

A brit kormány egyesített oltásügyi bizottsága (JCVI) elővigyázatossági megfontolásból egyelőre azt javasolja, hogy a fiatal felnőtt korosztálynak lehetőség szerint más vakcinákat ajánljanak fel. June Raine, a brit gyógyszerfelügyeleti hatóság (MHRA) vezérigazgatója Londonban tartott szerdai sajtóértekezletén elmondta: az Oxford/AstraZeneca-oltóanyagból március 31-ig 20,2 millió adagot adtak be Nagy-Britanniában, és az e vakcinával beoltottak közül 79-nél – 51 nőnél és 28 férfinél – jelentkeztek a vérrögképződés egy ritka típusának tünetei, mindegyikük esetében az első dózis után. Az érintettek közül 19-en meghaltak. Raine professzor elmondta: ez azt jelenti, hogyegymillió beoltott közül négy ember esetében lehet észlelni megnövekedett vérrögképződési kockázatot.

Kijelentette: az MHRA által elvégzett vizsgálat megerősíti, hogy e ritka és jelenleg csak gyanítható mellékhatás jelentkezésének kockázata rendkívül csekély.

A rendelkezésre álló tudományos bizonyítékok alapján egyértelmű, hogy az Oxford/AstraZeneca-vakcina alkalmazásával járó előnyök a Covid-19 betegség kialakulása és az ezzel járó kockázatok – a kórházi kezelés szükségessé válása és a betegség okozta halálozás – megelőzését tekintve a beoltottak óriási többsége számára továbbra is meghaladják a vakcina beadásával járó kockázatokat – mondta az MHRA vezetője a szerdai sajtótájékoztatón.

June Raine úgy fogalmazott: az előnyök és a kockázatok megoszlása különösen az idősebb beoltottak számára nagyon kedvező, a fiatalabb korosztályok esetében ugyanakkor “kényesebb” ez az egyensúlyi megoszlás.

Indirekt/penzcentrum.hu