2021.10.23
Gyöngyi
Kezdőlap Belföld Ez most a helyzet a magyar iskolákban a koronavírus-járvány közepén

Ez most a helyzet a magyar iskolákban a koronavírus-járvány közepén

Mint arról a Blikk is beszámolt, hétfőre minden eddiginél több, 6495 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 147 961-re nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Elhunyt 93 beteg, 7236 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 582-en vannak lélegeztetőgépen. Ezek után tartotta meg mai tájékoztatóját az operatív törzs. Igaz, a szigorítások bevezetésének az elején járunk még, de mi jön ezután?

A tájékoztatón elhangzott:

Maruzsa Zoltán, az Emmi köznevelésért felelős államtitkára kezdte a tájékoztatót. Elmondta, hogy

  • 501 középiskola digitális munkarendben működik múlt szerda óta
  • 31 iskolában van rendkívüli szünet
  • 222 óvodában kellett rendkívüli szünetet elrendelni

Beszámolt róla, hogy az oktatási intézményekben működnek a védekezéshez előírt szabályok. Az iskolákban, óvodákban az esetek 51 százalékában egy fő fertőződik meg, 95 százalékban 1-5 fő között marad a fertőzöttek száma a tanulók körében. Jelenleg 53 olyan eset van, ahol 10 fő fölé emelkedett a fertőzöttek száma, ebből 47 gimnáziumban volt – mondta el.

A pedagógusok körében az esetek 63 százalékában egyetlen kolléga fertőződik meg, 90 százalék felett van, hogy 1-5 fő között marad a fertőzésszám az intézményben. 9 eset van a látókörükben, ahol több mint 10 pedagógus fertőződött meg. A járvány jelen van az iskolákban, de nem képeznek gócpontot továbbra sem – jelentette ki az államtitkár. A heti tesztelést szervezik, hogy mindez így is maradhasson.

Az operatív törzs a még hatékonyabb védekezés érdekében a napokban újabb intézkedésekről döntött az oktatási intézményekben, mégpedig hogy november 11-től a 9. osztálytól digitális oktatási munkarendet léptettek életbe. Szerinte az átállás zökkenőmentes volt. Az óvodákban, általános iskolákban továbbra is jelenléti oktatás-nevelés folyik, ha megjelenik valahol a fertőzés, a gyakorlat szerint azonnal elrendeljük a szünetet, avagy a tantermen kívüli digitális munkarendet. Látható módon ez működik – mondta Maruzsán.

Indirekt/Blikk