2022.06.25
Vilmos
Kezdőlap Belföld Ez már tényleg pofátlanság: 300 forintot számoltak fel egy étteremben, mert kettéosztva...

Ez már tényleg pofátlanság: 300 forintot számoltak fel egy étteremben, mert kettéosztva kérték a desszertet

Sok vendégnek csípheti a szemét – na, nem a halászlébe karikázott erős paprika –, hogy az egyik balatonfüredi étteremben 300 forintot számítanak fel, ha valaki kétfelé osztva kéri az ételt.

Az adagok bőségesek a Halászkert étteremben, kifogott volna a desszert olvasónkon is, aki párjával egy halászlére tért be a helyre. Végül palacsintát is rendeltek, de látva, hogy mekkora adagot szervíroztak a szomszéd asztalhoz, kérték a pincért, szedjék már szét két tányérra az egy adagot.

– A fizetésnél meg sem néztük a számlát. Viszont magunkkal vittük, mert amióta láttuk a Blikkben, hogy egyes helyeken már a csapvízért is felszámolnak pénzt, soha nem dobjuk ki – mesélte a Blikk olvasója.

– Csak otthon néztem aztán át a számlát, s amennyire „megnyugodtam” attól, hogy ingyen ihattam, annyira meglepett, hogy a palacsinta kettétálalásáért felszámoltak háromszáz forintot. A barátunk, akivel beültünk, mondta, ő látta az étlapon, csak nem tartotta fontosnak, hogy szóljon nekünk. Azt egyébként nem tudom, de legközelebb, ha arra járok megkérdem: ha nem kettétálalást kértünk volna, csak egy üres tányért, azért is fizetni kellett volna-e – mondta el.

A Blikk munkatársai inkognitóban felkeresték a balatoni éttermet. Egy adag bográcsos halászlevet rendeltek két tányérral és egy adag palacsintát, kettéosztva. A számlán valóban szerepelt 300 forint „ketté tálalás” címmel.

Megkérdezték az üzletvezetőt, mit jelent ez a felár, kiktől szedik és miért.

– Két éve vezettük be, egy másik étteremtől vettük az ötletet. Viszonylag sok vendég kérte korábban is, hogy szedjük ketté az adagokat. Csakhogy ez nem két féladag, hanem annál több, az önök palacsintájára is több csokoládémártás és díszítés került így, valamint ezzel a tálaló személyzetnek is kétszer annyi munkája van. Jelképes összeg ez a 300 forint. Az alapanyag árak miatt készülünk egy 10 százalékos áremelésre, de a kettétálalás díján nem változtatunk – adott magyarázatot a neve elhallgatását kérő étteremvezető.

– Valahol terítékdíjat számolnak fel ilyen esetben, hiszen két villa és két tányér kell, de nem ennek a díja a 300 forint, hanem addig ülhetne olyan vendég is az asztalnál, aki nem fél adag palacsintát eszik – kommentálta a hallottakat Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke. Hozzátette, megérti, hogy a vendéglősök valahogyan ellensúlyozni akarják az alapanyag- és az energiaár-emeléseket.

– Minden forintra szükségük van, hogy talpon tudjanak maradni – jegyezte meg Kovács.

Indirekt/Blikk