2023.12.08
Mária
Kezdőlap Belföld Ennek örülhetünk: lassul a koronavírus terjedése Magyarországon

Ennek örülhetünk: lassul a koronavírus terjedése Magyarországon

Nap mint nap sok az új beteg, de úgy tűnik, a védekezést az emberek felelősségtudatára alapozzák a döntéshozók. Egyelőre nincs lezárás, nem is szeretne ilyet a kormányzat, de senki nem tudja, hogyan alakul a járvány. Hivatalos adatokat az operatív törzs közöl, amely nap mint nap az új tudnivalókkal is kiáll az ország elé. Hogy mik a mai új információk, az az operatív törzs tájékoztatójából kiderült.

755 személy van kórházban, közülük 51 lélegeztetőgépen – ismertette a tisztifőorvos a mai – reggel óta már ismert – járványügyi adatokat.

A járvány dinamikája megváltozott, az első hullámban a járványgörbe ellaposítása volt a cél, hogy kevesebb beteg zúduljon az ellátórendszerre. A második hullámban viszont ez történik:

A 32. héten, nyáron volt a legalacsonyabb a betegek száma, ezután fokozatos növekedés kezdődött, majd a 35-36. héten megháromszorozódott a pozitív esetek száma. A 36. hétről a 37. hétre másfélszeresre nőtt az esetszám, aztán a következő héten egyharmaddal nőtt a pozitív esetek száma. A következő héten, a 39. héten már sokkal mérsékeltebb volta az emelkedés, mindössze 2 százalékos.

Ez kedvező jelenség, mert míg az előző hetekben volt 2-2,5 közötti volt reprodukciós ráta, ez az érték most az 1 közelében van – egy kicsivel több 1-nél –, vagyis egy pozitív személy a napokban egy másik embernek tudta továbbadni a megbetegedést. Ezzel lassulni látszik az emelkedés.

A fertőzöttek között most is jelentős számú fiatal van. Ha szélesebb kört, a 30-60 év közöttieket nézzük, ők a fertőzöttek 43 százalékát tesz ki, a 60 év felettiek aránya pedig mindössze 15 százaléknyi. Megnyugtató, hogy a 14 év alattiak aránya nagyon kicsi, 4 százalék körül van.

Területi eloszlást is vizsgáltak, de ennek nem volt olyan információs értéke, mint tavasszal, mikor a fertőzések gócosan terjedtek. Vannak most is gócos előfordulások, de sokkal jellemzőbb a közösségi terjedés. Ha az egész országban nézzük a pozitivitási arányt, akkor 100 ezer lakosra 253 fő pozitív esik. Budapesten mindig magasabb ez az arány, 100 ezer lakosra vetítve 254 fő pozitivitást tapasztalnak a járványügyi szakemberek.

Indirekt/Blikk