2023.02.08
Aranka
Kezdőlap Belföld Elnöki kegyelemben részesítette Áder János a pécsi tanárt

Elnöki kegyelemben részesítette Áder János a pécsi tanárt

Pár diák az iskola területén tiltott dohányzás miatt került összetűzésbe egy, az ANK-ban dolgozó tanárral, Jancsula Dezsővel, aki azt követően ragadott meg a táskájánál egy fiatalt, hogy a fiú diáktársaival közösen megpróbálta őt megverni. A tanár korábban egy bírósági határozat szerint 170 ezer forint pénzbüntetést kapott.

Eljárási kegyelemben részesítette a köztársasági elnök Jancsula Dezsőt – jelentette be a pécsi tanár és Kővári János, az Összefogás Pécsért Egyesület (ÖPE) elnöke keddi közös sajtótájékoztatóján a bama.hu szerint.

Az országot még 2020 őszén rázta meg az a Pécsi Apáczai Nevelési és Általános Művelődési Központ udvarán játszódó eset, amelynek során egy takarító a földre tepert, majd megvert egy 16 éves fiút. Mint kiderült, eredetileg pár diák az iskola területén tiltott dohányzás miatt került összetűzésbe egy, az ANK-ban dolgozó tanárral, Jancsula Dezsővel, aki azt követően ragadott meg a táskájánál egy fiatalt, hogy a fiú diáktársaival közösen megpróbálta őt megverni. A tanár korábban egy bírósági határozat szerint 170 ezer forint pénzbüntetést kapott.

A pécsi pedagógus és jogi képviselője ezután tárgyalási kérelmet adtak be, majd a februári előkészítő tárgyaláson az ügyész a pénzbüntetés helyett már csak megrovást kért Jancsulára, amennyiben a vádlott – a vádiratot szó szerint elfogadva – bűnösnek vallja magát. Ám a tanár nem élt ezzel a lehetőséggel, nem volt hajlandó bűnösnek vallani magát, amivel nagy kockázatot vállalt, hiszen megrovás esetén ugyan nem tiltották volna el automatikusan a tanítástól, de a munkáltató mérlegelésén múlik, hogy tovább alkalmazzák-e az iskolában. Ha viszont Jancsulát jogerősen elítélték volna, és a megrovásnál súlyosabb büntetést kap, például a korábbi bírósági határozat szerinti pénzbüntetést, abban az esetben a munkáltatónak kötelező lett volna elbocsájtania állásából a köztiszteletben álló pedagógust.

A februári előkészítő tárgyalás végén a következő tárgyalást június elsejére tűzték ki, ám erre már nem kerül sor, Jancsuláék ugyanis már korábban kegyelmi kérelmet nyújtottak be a köztársasági elnökhöz, amit a tanár most meg is kapott Áder Jánostól. Jancsula Dezső tortúrája ezzel véget ért, az eljárás a kegyelemmel megszűnt, és a korábbi, pénzbüntetésről szóló határozat sem lesz érvényes, valamint az iskolának sem kell megválnia a nem sokkal a nyugdíj előtt álló tanárától.

Az eljárási kegyelemmel Dezső bácsi ügye megoldódik, de szeretnénk, hogy ez ne forduljon elő más tanárral, ezért ragaszkodunk hozzá, hogy ennek érdekében törvénymódosítás is történjen majd a következő parlamenti ciklusban – mondta Kővári János, az ÖPE elnöke a keddi sajtótájékoztatón.

Az ÖPE jogi szakértői az eset kirobbanása után összeállítottak egy szakmai anyagot a hasonló esetek elkerülése érdekében, amelyet eljuttattak a kormányzathoz.