KezdőlapBelföldElképesztő világrekord: Nemere István megírta a 758. könyvét

Elképesztő világrekord: Nemere István megírta a 758. könyvét

Világrekordot állított fel Nemere István, az egyik legnépszerűbb magyar író: a napokban megjelent a 758. műve. Ötven éve alkot történelmi és ifjúsági regényeket, valamint sci-fi és fantasytörténeteket, ráadásul fordítóként is igen keresett.

Szereti a megjelent műveit?

– Igen, talán egy vagy két olyan könyv van, amely nem nőtt a szívemhez, de azok megrendelésre készültek, és nem szerelemből. Büszke vagyok mindegyikre, mert ezek viszik szét az elveimet, és nemcsak a tudományos-fantasztikus könyvekre gondolok, hanem az ifjúsági vagy történelmi regényekre is.

Térjünk vissza a kezdetekhez! Édesapja orvos volt, nem szerette volna, ha követi a pályán?

– De, várta is, és csalódott volt, amikor író lettem. Évtizedekbe telt, mire megbékélt, de látta a sikereimet, és tudta, hogy jól döntöttem. Nagyon jó kapcsolatunk volt, amikor 22 évesen Lengyelországba mentem, elvált édesanyámtól, de nem haragudtam rájuk. 78 éves volt, amikor a harmadik feleségével Németországba emigrált.

Hogyan lett végül író?

– Nem voltam jó tanuló, oroszból, matekból és fizikából megbuktam, még pótérettségit is kellett tennem, ezért szó sem lehetett arról, hogy kövessem az álmaimat, és filmrendező legyek. Elmentem katonának, utána földmérőnek, majd jött egy ajánlat, hogy boncsegédet keresnek. Másfél év alatt háromszáz holttestet boncoltunk fel, eleinte voltak rémálmaim, de máig hálás vagyok ezért a munkáért, mert sokat tanultam belőle, például hogy mennyire törékeny az élet. Majd négy évig mentőztem. Nagyjából akkoriban, 25 évesen jöttem rá, hogy az írás érdekel, elkezdtem, és nagyon jól ment. Mindig volt mondanivalóm.

Édesapja háromszor nősült, ön négyszer. Ez az öröksége?

– Lehet, de az igazság az, hogy szinte minden komoly kapcsolatom megromlása az én hibám volt, mert félreléptem. Nem voltam mindig jó férj, de mindenkivel békében váltunk el. A zongorista hölggyel például zuhogó esőben egy esernyő alatt sétáltunk a válóperre. A harmadik feleségem Ilona volt, 23 év után éreztük azt, hogy megfáradt a kapcsolatunk. Mindketten válni akartunk, és nagyon civilizált volt az egész. Miután szétválasztottak minket, Ilona meghívott egy étterembe ebédelni, sőt máig tartjuk a kapcsolatot, ő a korrektorom.

2015-ben nősült újra, jelenleg Szentgyörgyi Judit íróval él együtt.

– Hét éve egy dedikáláson találkoztunk, ugyanott írtunk alá, őt váltottam, és mivel nem végzett a megbeszélt időpontra, összetalálkoztunk. Nem hallottam róla korábban, de hamar kiderült, hogy van köztünk valami, bár akkor még mind a ketten kapcsolatban éltünk. Másfél évig ment a huzavona, de azóta boldogan élünk. Visszatérve, túltettem szegény apámon, remélem, hogy abban is túlszárnyalom, hogy meddig élek. Szegény két héttel a kilencvenedik születésnapja előtt ment el, a nagyapám is addig élt.

Négy feleség, egy gyermek. Miért nem alapított később családot?

– A többi nejemnek már volt gyermeke, amikor megismerkedtünk. A második feleségem teherbe esett, de a körülmények miatt nem tudtuk megtartani. Nem volt pénzünk, és biztos volt bennem félelem is a felelősségtől, és inkább a kényelmet választottam. Azóta sokszor eszembe jut: ha megszületett volna a gyerek, vajon hogyan nézne ki, milyen lenne?

Ha már pénz, jól megél az írásból?

– Mindenki azt hiszi, hogy ebből százmilliókat lehet keresni, de három válással a hátam mögött sokat veszítettem. De nem panaszkodom, harmincéves korom óta eltartom magam ebből, negyven éve pedig szabadúszóként is boldogulok.

A könyvei szép számban fogynak, ám a szakmai elismerések elmaradoztak.

– A kilencvenes években kétszer választottak a nemzetközi PEN Club eszperantócsoport elnökének. Ez nem kis elismerés, de valóban, a Magyar Írószövetségbe nem vettek fel. Nyolcszor jelentkeztem, háromszor válaszra sem méltattak, ötször pedig elutasítottak. Nagy disznóság volt, de túltettem magam rajta. Amikor hetven lettem, jelezték, hogy felvennének, de mosolyogva csak annyit mondtam, hogy nem élek a lehetőséggel.

A túl zajos siker miatt kellett álnéven írnia?

– Összesen talán 46 álnevem van, és 1995-ben kezdtem el használni őket. Azért volt erre szükség, mert több kiadó is nyomta a könyveimet, a boltokban pedig húsz Nemere-alkotás volt egymás mellett. Akkor már én is éreztem, hogy ez vicc, nem lesz jó vége, ezért más név mögé rejtőztem. Jöttek a történelmi meg a női regények, de hamar lebuktam, hogy én rejtőzöm a nevek mögött.

Indirekt/Blikk