2023.12.04
Barbara, Borbála
Kezdőlap Belföld Elítéltet fosztott ki a budapesti börtönőr

Elítéltet fosztott ki a budapesti börtönőr

Eltűnt 250 ezer forint értékű euró az egyik fogvatartott leadott pénzéből a Nagy Ignác utcai Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézetben karácsonykor, a lopásra csak néhány nap múlva, december 28-án derült fény – értesült a Blikk. Mindezt – informátorunk szerint – a raktáros fedezte fel és jelezte is. Emiatt aztán aznap délutánra mintegy két tucat bv-s dolgozót berendeltek és kikérdeztek.

Elmondták nekik, hogy ha a pénz nem kerül elő, akkor ugrik a fegyverpénz, valamint felfüggesztések várhatóak. Ennek hatására az egyik dolgozó bevitette a pénzt egy családtagjával, de hogy valóban ő lopta-e el a fogvatartott pénzét, az nem derült ki.

A történteket a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága lapunk megkeresésére megerősítette. Azt írták, hogy a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészségen feljelentést tett. Továbbá megjegyezték, hogy fogvatartotti kár nem keletkezett. „A folyamatban lévő ügyről további tájékoztatást nem áll módunkban adni” – tették hozzá.

A BvOP tájékoztatása alapján megkerestük a nyomozásra vonatkozóan nyilatkozni illetékes Központi Nyomozó Főügyészséget. Válaszukban azt közölték, hogy „a lopás vétsége miatt a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészségen 2022. január 5-én elrendelt nyomozásban gyanúsítotti kihallgatás nem történt.”

Az ügytől független jogász, Dr. Bagó Ottó ügyvéd azt hangsúlyozta, hogy a börtönben a fogvatartottaknál nem lehet készpénz, az szerepel a tiltott tárgyak listáján.

– Amikor valaki bekerül a büntetés-végrehajtási intézetbe, akkor a nála lévő pénzt letétbe helyezik. Amennyiben az illető kéri, a pénzt átteszik a számlájára, hogy abból fedezze a benti költségeit, és egy kártyával vásárolhat magának élelmiszert vagy bérelhet telefont 35 ezer forintért és fizetheti a hívások utáni percdíjat. (Ez egyébként 100 forint körül van – a szerző.)

Az ügyvéd megjegyezte: amennyiben az eltűnt pénz előkerült, a lopás akkor is megtörtént, annak beismerése pedig korlátlan enyhítő körülményként vehető tekintetbe.

Indirekt/Blikk