2024.02.23
Alfréd
Kezdőlap Belföld Élete végéig börtönben maradhat a férfi, aki rendőrt késelt Erdőkertesen

Élete végéig börtönben maradhat a férfi, aki rendőrt késelt Erdőkertesen

A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség 2020 októberében emelt vádat egy akkor 35 éves erdőkertesi férfivel szemben, rendőrjárőrök ellen megkísérelt emberölés és más bűncselekmény miatt.

Amint arról akkor a Blikk is beszámolt, a férfi nyakon szúrta, illetve többször megvágta az őt őrző rendőröket. A támadó ugyanis előre eltervezte, hogy megszökik a rendőri felügyelet alól, ezért hamis történetet adott be a hatóságoknak és késsel támadt, majd megpróbálta megölni az őt őrző rendőröket.

A Budapest Környéki Törvényszék 2023. január 6-án kihirdetett elsőfokú ítéletével az elkövetőt bűnösnek mondta ki előre kitervelten, aljas célból, hivatalos személy sérelmére és több ember ellen elkövetett emberölés bűntettének kísérletében, valamint hivatalos személy elleni erőszak bűntettében, amelyért őt halmazati büntetésül 17 év fegyház fokozatú szabadságvesztésre és 10 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélte azzal, hogy a vádlott a szabadságvesztés 2/3 részének kitöltését követő napon bocsátható feltételes szabadságra.

Az eljáró törvényszék által rögzített történeti tényállás lényege szerint 2020 januárjában a lakhelyén bűnügyi felügyelet hatálya alatt álló férfi – aki Erdőkertes települést engedély nélkül nem hagyhatta el – elhatározta, hogy megszökik. Az elkövető arra hivatkozással, hogy megsérült, felhívta a rendőrséget és kezdeményezte, hogy kórházba szállítsák. Szökését úgy kívánta véghezvinni, hogy az őt kísérő rendőröket megöli, ezért egy rejtve hordhatóvá alakított, megélezett kést, valamint közel 1 000 000 forintnyi megtakarítását magához vette.

Az elkövetőt orvosi ellátását követően a Váci Rendőrkapitányság kétfős gépkocsizó járőre szállította vissza lakóhelyére, aki a település közelében a szolgálati gépjármű hátsó ülésén mellette ülő rendőrnőt az ajtónak szorította és a ruházatból elővett késsel kétszer nyakon szúrta.

A támadást észlelte a járművet vezető férfi rendőr is, aki üléséből hátrafordulva ráfogott az elkövető újabb késszúrásra lendülő kezére és a késre, mely során a fogásból az elkövető kiszabadulva megvágta a rendőr ujját. Ezt követően a vádlott a gépjárművet vezető férfi rendőr felé fordult, és azért, hogy őt is megölje, fentről lefelé irányuló kaszáló mozdulattal annak nyaka irányába szúrt, azonban a sértett hárító mozdulatként felső testével hátramozdult, így csak arcának jobb oldala sérült meg.

Ekkor a sértett ismételten ráfogott a vádlott csuklójára, miközben a jármű hátsó ajtajához szorított járőrtársa, a rendőrnő elővette a szolgálati maroklőfegyverét, azonban annak csövére az elkövető ráfogott és a jármű vezetője felé irányította azt, miközben megpróbálta a fegyvert megszerezni.

Végül a kitartóan védekező rendőrnő a fegyverét megtartva, a bekötött biztonsági öv alól kibújva, az álló járőrautóból kiszállt, fegyverét csőre töltötte, majd a vádlottat cselekményének abbahagyására szólította fel, aki ekkor a kését átadta a férfi rendőrnek.

Ezt követően érkezett a helyszínre egy megerősítő járőr, akinek az egyik tagja megkísérelte a vádlottat megbilincselni, aki ennek során az intézkedő rendőrt megrúgta, vállal, kézzel meglökte, így akadályozva az intézkedést. Ezután a rendőrök földre vitték a vádlottat és befejezték bilincselését.

Az elsőfokú ítélet ellen az eljáró ügyész a vádlott terhére életfogytig tartó szabadságvesztés büntetés kiszabásáért fellebbezett azzal, hogy a vádlott büntetéséből csak 40 év elteltével legyen feltételes szabadságra bocsátható. A vádlott védője pedig a kiszabott büntetés enyhítése céljából élt fellebbezési jogával.

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség a Fővárosi Ítélőtáblához előterjesztett másodfokú indítványával az ügyészi fellebbezést fenntartotta, egyben kezdeményezte a védői fellebbezés elutasítását. A vádlott a másodfokú eljárás befejezését letartóztatásban várja, közölte az ügyészség a friss közleményében.