KezdőlapBelföldEgy filléres halkiszedő háló miatt szúrták szíven

Egy filléres halkiszedő háló miatt szúrták szíven

A Fővárosi Főügyészség 2023 tavaszán emelt vádat egy jelenleg 42. életévében járó magyar–ukrán kettős állampolgárságú férfival szemben emberölés bűntette miatt.

A Fővárosi Törvényszék 2024. január 12. napján kihirdetett ítéletével az elkövetőt bűnösnek mondta ki a Btk. 160. § (1) bekezdésébe ütköző emberölés bűntettében, amiért őt 9 és fél év, börtönben végrehajtandó szabadságvesztéssel és 10 év közügyektől eltiltás mellékbüntetéssel sújtotta azzal, hogy feltételes szabadságra nem bocsátható.

Az ítéleti tényállás lényege szerint az elkövető 2022. január 16-án este a budapesti Centenáriumi-lakótelepen egy társasház földszinti lakásának erkélyére bemászott, ahonnan egy 2.398 forint értékű halkiszedő hálót eltulajdonított. A cselekményét egy közeli emeletes házból észlelte a későbbi férfi sértett, aki az elkövető után ment, akit igyekezett a rendőrség kiérkezéséig visszatartani. Ám a tolvajt nem tudta feltartóztatni, mert az hirtelen megállt, visszafordult, aztán a késével a sértettet szíven szúrta, majd a helyszínről elmenekült. A sértetthez egy járókelő mentőt hívott, kórházba szállították, ahol azonban életét vesztette.

Az elsőfokú ítélet ellen az ügyész a kiszabott szabadságvesztés tartamának felemeléséért, a terhelt és védője felmentésért, illetve a büntetés enyhítéséért jelentettek be fellebbezéseket.

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség a napokban a Fővárosi Ítélőtáblához benyújtott indítványával a súlyosításra irányuló ügyészi fellebbezést fenntartotta. Az elkövető letartóztatásban várja büntetőügye másodfokú befejezését.